Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning in Coevorden

Gebouw

Kasteel 4
7741GD Coevorden
Drenthe

Bouwjaar: 1890-'92 ca. 1900 (uitbr.) 1892 1890-'92 ca. 1900 (uitbr.)
Architect: C.H. Peters Peters C.H. Peters


Beschrijving van Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning

Inleiding In 1892 gebouwd en rond 1900 uitgebreid POSTKANTOOR, naar ontwerp van rijksbouwmeester C.H. Peters. Het gebouw ligt evenwijdig aan de weg en is opgetrokken in een neo-renaissancistische vormgeving die verwantschap vertoont met de neo-gotiek, vandaar ook wel de aanduiding Postkantoren-gotiek. De na-oorlogse uitbreiding alsmede het gewijzigde interieur vallen buiten de bescherming. Omschrijving. Het gebouw is gebaseerd op een rechthoekig grondplan. Het geheel is in baksteen opgetrokken, bevat twee bouwlagen en wordt gedekt door een zadeldak met dwarskappen, bedekt met een geglazuurde golfpan. Voorzijde met gemetselde dakkapel met eenvoudige tuitgevel waarin een zolderluik. De gevelopbouw bestaat uit een gepleisterde plint, opgaand metselwerk, speklagen en een cordonlijst. De geleding wordt bepaald door rondboog spaarvelden over twee bouwlagen met daarbinnen T-ramen; metselmozaïek in het boogveld; negblokken en sluitstenen bij de verdiepingsramen; smeedijzeren sierankers. Ter accentuering zijn geglazuurde, al dan niet meervoudige, afzaten aangebracht. De overgang naar de eenvoudige, (niet originele) goot wordt gevormd door een boogfries. A-symmetrisch is een licht risaliserend gedeelte geplaatst met een topgevel waarin klimmende boognissen, driepasboog, natuurstenen elementen en afdekplaten. De kopse gevels zijn in vergelijkbare stijl gebouwd. Aan de zuidelijke zijgevel zijn twee bouwvolumes onder lessenaardak gebouwd in een vergelijkbare stijl. Waardering Het voormalig postkantoor is van cultuurhistorisch belang als uiting van een specifieke sociaal-economische ontwikkeling; tevens is het als ontwerp van de landelijk bekende rijksbouwmeester C.H. Peters van architectuurhistorisch belang vanwege de typerende vormgeving en functie, bovendien draagt het in belangrijke mate bij aan de herkenbaarheid van de omgeving; het gebouw is voorts markant gelegen binnen het te beschermen stadsgezicht. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 468598
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Postkantoor Voorm. postkantoor met directeurswoning in Coevorden

Kantoor en pakhuis

Kasteel 6
Coevorden
Inleiding KANTOOR en PAKHUIS. Het kantoor (het voorste gedeelte van het gebouw), is gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink. Het..

Marie

Kasteel 8
Coevorden
Inleiding WOONHUIS gebouwd in 1908 naar ontwerp van Joh. D. Meppelink in opdracht van Gerson Levie. Het aan de straat gelegen woonhuis is g..

Pakhuis "De Vlijt"

Kasteel 6
Coevorden
Inleiding PAKHUIS gebouwd rond 1925 in opdracht van Gerson Levie. Het ontwerp is waarschijnlijk van Joh. D. Meppelink. Het relatief hoge ge..

Kasteel van Coevorden (onderkelderde gedeelte)

Kasteel 27
Coevorden
Onderkelderd gedeelte van het 16e eeuwse kasteel, onmiddellijk aansluitend bij het gedeelte dat in gebruik is als Gemeentehuis. In de achter..

Kasteel van Coevorden (overige gedeelte)

Kasteel 29
Coevorden
Deel van het 16e eeuwse kasteel. Boven de toegangsdeur wapensteen met het wapen van Karel van Egmond, Hertog van Gelre, 1537. Aan de achterz..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)