Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderij-complex in Welsum

Boerderij

IJsseldijk 63
8196KC Welsum (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: tweede helft 19e eeuw


Beschrijving van Boerderij-complex

Mooi direct aan de IJsseldijk gelegen BOERDERIJ-COMPLEX bestaande uit tweede helft 19e-eeuws woongedeelte, vermoedelijk jonger (XIXc-d ?) tussenlid en eveneens tweede helft 19e-eeuwse aangebouwde schuur. Het woongedeelte opgetrokken uit baksteen en gedekt door een deels met pannen deels met riet belegd schilddak met in het voorschild een kapel onder rietgedekt zadeldakje met gesneden makelaar en wangen; in de gepleisterde met hoekblokken afgezette voor- en zijgevels een opgeklampte deur met bovenlicht te weerszijden waarvan respectievelijk twee en drie zesruitsschuiframen; alle met luiken; staafankers; goot op klossen; spatlijst; schoorstenen; in de eveneens gepleisterde zijgevels een zesruitsschuifraam en twee vierruitsramen; de detaillering der niet gepleisterde achtergevel grotendeels niet meer oorspronkelijk. Het tussenlid eveneens opgetrokken uit baksteen en gedekt door een met pannen bekleed driezijdig schilddak; schoorsteen; staafankers; aanheling aan achterzijde onder pannengedekt lessenaardak; de detaillering der gepleisterde voorgevel weinig oorspronkelijk; in de niet gepleisterde achtergevel getoogde vensters met gietijzeren tracering. De gedeeltelijk aangebouwde schuur opgetrokken uit baksteen en gedekt door een rieten wolfdak met uileborden en makelaar; windveren; staafankers; hooiluik in het voorschild; het aan de achterzijde van de dijk gelegen dakschild doorgetrokken en met pannen gedekt; een stel dubbele deuren aan dijkzijde; ronde, halfronde en getoogde vensters. Mooi direct aan de IJsseldijk gelegen boerderij-complex bestaande uit tweede helft-19e-eeuws woongedeelte, vermoedelijk jonger (XIXc-d ?) tussenlid en gedeeltelijk aangebouwde eveneens tweede helft 19e-eeuwse schuur van belang wegens ligging, hoofdvorm en samenstelling en de vormgeving van met name de aan dijkzijde gelegen gevels van het hoofdgebouw en van de schuur als geheel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46807
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderij-complex in Welsum

Houdt Braef Stant

IJsseldijk 65
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Windkorenmolen. Achtkantige bovenkruier met stelling. Bouwjaar 1856. Stenen onder- en tussenstuk. Achtkantig bovenstuk met riet gedekt, even..

Nederlands Hervormde Kerk

Zijlweg 5
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Ned. Herv. Kerk. Eenvoudig bakstenen zaalkerkje met houten spits- boogvensters en zadeldak, 1828 op memoriesteen oostzijde. Inwendig: orgel ..

Toren van de Nederlands Hervormde Kerk

Zijlweg 5
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Toren van de Ned. Herv. Kerk. De zijkanten van de toren door zadeldak van kerk ingebouwd. Simpel bouwwerk van plm 1500 met drie geledingen. ..

Mediaan

IJsseldijk 49
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Inleiding De BOERDERIJ "de Mediaan" ligt aan de IJsseldijk en is in 1909 gebouwd. De boerderij heeft een dwarsgeplaatst voorhuis, een boerd..

Veerhuisje

IJsseldijk 81
Welsum (Gemeente Olst Wijhe)
Veerhuisje, tegenover het veer. Rechthoekig huisje met schilddak en middenschoorsteen. Aan de dijkzijde voordeur en dakkapel met vleugelstuk..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)