Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Lunet B in Breda

Militair Object

Reduitlaan 31
4814DC Breda
Noord Brabant


Beschrijving van Lunet B

Uit 1843 daterend, in rode baksteen opgetrokken reduit, dat stond op het vooruitgeschoven lunet B, dat tesamen met het dito lunet A de stad Breda na de afscheiding van Belgie extra bescherming diende te geven aan de Antwerpse zijde en dat sedert 1878 dienst doet als opslagruimte. Het reduit bestaat uit twee, onder een hoek van 75 gr. op elkaar staande vleugels - een met drie mortierkazematten en een met twee kanonkazematten; met afgeschuinde punt. Het is, behoudens een gedeelte van de grachten, het laatste restant van de verdedigingswerken van de gedurende vele eeuwen zeer belangrijke vesting Breda en van een type (plattegrond, omvang en constructie), dat in Nederland nergens meer voorkomt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46552
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Lunet B is een lunet aan de Hoornwerkstraat in Breda. Het is het laatste restant van de vestingwerken rondom Breda.

Interieur, overzicht rechterdeel van Lunet B - Breda - 20375710 - RCE

Geschiedenis

In 1841 is bij Koninklijk Besluit opdracht gegeven tot de bouw van Lunet A en B te Breda. Gevreesd werd voor een inval vanuit België. De lunetten maakten dan ook onderdeel uit van het zogenaamde Antwerpse Front. De Lunet heeft de vorm van twee vleugels met drie ruimtes voor een mortier (kazemat) en met twee kanonkazematten en een kruitmagazijn. Dit type van verdedigingswerk is uniek in Nederland.

25 jaar na de aanleg van deze laatste verdedigingswerken, werd de vesting Breda bij Koninklijk Besluit opgeheven en kon de ontmanteling beginnen. Lunet A werd in 1914 ten behoeve van een nieuw te bouwen kweekschool gesloopt. Lunet B bleef als enige overblijfsel van de vesting Breda bestaan.

Restauratie en herbestemming

In 2005 is, door middel van de realisatie van een glazen kubusvormig kantoorgebouw over de vervallen ruïne, een weerbestendige bescherming voor het monument gebouwd. Bij het ontwerp heeft de zichtbaarheid van de ruïne als uitgangspunt gediend. Door een gebouw van glas te maken, ontstaat het idee dat er een zeer grote steen wordt geëxposeerd in een vitrine. Het contrast tussen de materialen glas en steen versterkt het verschil tussen het historische monument en de nieuwe functie als kantoorpand.


Monumenten in de buurt van Lunet B in Breda

Sint Fidelis

Schorsmolenstraat 11
Breda
St.Fidelis. Capucijnenkerk. Bakstenen zaalkerk in neoromaanse vormen met gepleisterd interieur, aangekleed met meubilair in neobarokke vorme..

Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel

Nieuwe Huizen 25
Breda
Huis met gebosseerd gepleisterde lijstgevel, eerste helft 19e eeuw.

Sint-Annakerk

Haagweg 1
Breda
Uit 1905 daterende, naar ontwerp van Jos.Cuypers en Jan Stuyt gebouwde, in schoon metselwerk met blokken natuursteen opgetrokken, niet geori..

Pastorie

Haagweg 3
Breda
Inleiding PASTORIE uit 1904 van de R.K. St. Annakerk, monumentnummer 10191, naar ontwerp van Jos Cuypers en Jan Stuyt. De pastorie ligt we..

Pand met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat, wellicht 18e eeuw

Nieuwe Huizen 43
Breda
PAND met verdieping en zadeldak, evenwijdig aan de straat, wellicht 18e eeuw. Gepleisterde voorgevel met cordonlijst en houten kroonlijst. I..

Kaart & Routeplanner