Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein waarin overblijfselen van een romeinse villa: Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove in Voerendaal

Archeologie

Ten noorden Steinweg
6367ZA Voerendaal
Limburg

Bouwjaar: Romeinse tijd


Beschrijving van Terrein waarin overblijfselen van een romeinse villa: Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove

Terrein waarin overblijfselen van een Romeinse villa. Datering: Romeinse tijd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 46185
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove
Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove (Nederland (hoofdbetekenis))
Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove
Situering
Coördinaten 50° 53′ NB, 5° 55′ OL
Foto's
Het terrein van de Romeinse villa. Rechts het informatiebord
Het terrein van de Romeinse villa. Rechts het informatiebord
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

De Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove is een Romeinse villa bij de monumentale hoeve Ten Hove in het gehucht Tenhoven ten westen van Voerendaal in de Limburgse gemeente Voerendaal in Nederland. De villa was van het type villa rustica en behoort tot de grootste van de ruim 60 Romeinse villacomplexen die op de Zuid-Limburgse lössgronden (deels) zijn opgegraven.[1] Het terrein is een rijksmonument.

Ligging

De Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove is gelegen in het veld aan de noordzijde van de huidige Steinweg, vlak bij de 18e-eeuwse boerderij Ten Hove, een rijksmonument. In de Romeinse tijd lag dit terrein vrijwel direct aan de Via Belgica, de heirweg van Tongeren (Atuatuca Tungrorum) via Maastricht (Mosa Trajectum) en Heerlen (Coriovallum) naar Keulen (Colonia Claudia Ara Agrippinensium). Langs de oude Midweg in Voerendaal, ter hoogte van het bedrijventerrein, is het profiel van deze belangrijke weg vastgesteld. Een dwarsdoorsnede van dit profiel bevindt zich in het Thermenmuseum in Heerlen.

Geschiedenis

Rond 50 na Chr. werd hier waarschijnlijk al de eerste stenen villa gebouwd van bescheiden afmetingen bij een oorspronkelijke inheemse nederzetting. In de loop van de 2e en 3e eeuw is de villa uitgebreid en verbouwd en werd het een grote villa, met een grote graanschuur, zuilengang en toren. Waarschijnlijk werd de villa in de loop van de 3e eeuw verwoest, net zoals andere villae rusticae. Een deel van de villa is echter tot omstreeks 400 blijven bestaan, wellicht als kern van een Frankische nederzetting. In deze periode is een vierkante toren gebouwd van 8,5 x 9,5 m met zware, tot 1,5 m dikke muren. Op het terrein zijn ook een tweetal vroegmiddeleeuwse graven aangetroffen.[2]

De eerste archeologische opgravingen vond hier plaats in 1892 door de priester-historicus Jozef Habets. In 1929 en 1953 (Braat) vonden opnieuw opgravingen plaats. Van 1985 tot 1987 werd op het terrein de tot nu toe grootste opgraving uitgevoerd door de Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek, waarbij men zes hectare grondig heeft onderzocht. Daarbij zijn tal van vondsten gedaan. Helaas is er nog geen uitgebreide publicatie over deze opgraving verschenen.

Langs de Steinweg, ter hoogte van de boerderij ten Hove, staat sinds 2009 een informatiebord. In het dorpscentrum van Voerendaal is een winkel- en appartementencomplex "Furenthela" genoemd naar de veronderstelde Romeinse naam van Voerendaal.

Beschrijving

Het totale villaterrein is groter dan de zes hectare die is opgegraven en strekt zich ook uit ten zuiden van de Steinweg tot aan de Hoensbeek. De villa bestond uit meerdere gebouwen. De entree was monumentaal via een lange oprijlaan. Voor het hoofdgebouw was waarschijnlijk een tuin en een grote vijver aangelegd. Het hoofdgebouw had een imposante zuilengalerij van bijna 200 meter lengte. Dit gebouw was geheel van steen en luxueus uitgevoerd met muurschilderingen en vloerverwarming.[3] Ernaast bevond zich de grote graanschuur (horreum). In de schuur was graan opgeslagen dat voornamelijk bestond uit spelttarwe. Ten zuiden van de graanschuur bevond zich een badgebouw. Vanaf de bron of de bovenloop van de Hoensbeek liep een stenen waterleiding naar het badhuis. Links en rechts op het terrein stonden bedrijfsgebouwen.[4] In 1986 en 1987 zijn op het erf kleine maar zwaar uitgevoerd rechthoekige fundamenten ontdekt, wellicht van een heiligdom.[5]

Erfgoed

Op en nabij het terrein van de villa zijn diverse artefacten uit de Romeinse tijd aangetroffen, vooral bouwfragmenten. Deze bevinden zich merendeels in het Limburgs Museum in Venlo. Bijzonder zijn de potscherven met de ingekerfde namen van Secundius en Severus.

Externe links


Monumenten in de buurt van Terrein waarin overblijfselen van een romeinse villa: Romeinse villa Voerendaal-Ten Hove in Voerendaal

Hoeve Ten Hoven

Steinweg 7
Voerendaal
Ten hove; hoeve met binnenplaats; van baksteen. Tussendorpelkozijnen van mergel en houten vensters. Poortomlijsting van mergel met pilasters..

Hoeve met open binnenplaats

Terveurt
Voerendaal
Hoeve met open binnenplaats; van Kunradersteen, baksteen en vakwerk Woonhuis grotendeels van baksteen, 1857; schuur van Kunradersteen, 1809,..

Kasteel Haeren

Haeren 1
Voerendaal
Kasteel Haaren; vier vleugels om een binnenplein XVII-JXVIII, waarvan de langgerekte voorvleugel met poort in het midden en torenvormige hoe..

Carishof, ten dele van mergel om een binnenplaats

Retersbekerweg 12
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Carishof, ten dele van mergel om een binnenplaats; rechts aan de straat een in- en uitgezwenkte topgevel, 1777; links een puntgevel. Het vak..

Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. Witgeverfd uit 1836. Een geheel vormend met nr 90

Barrier 92
Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Hoeve van baksteen, gelegen aan een binnenplaats. XIX A. Witgeverfd uit 1836. Een geheel vormend met nr 90.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)