Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Inundatiesluis bij fort Hedikhuizen in Hedikhuizen

Weg En Waterwerk

Hoge Maasdijk 1
5256TE Hedikhuizen (gemeente Heusden)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1862


Beschrijving van Inundatiesluis bij fort Hedikhuizen

In 1862 in de Hoge Maasdijk gebouwde inundatiesluis nabij het fort Hedikhuizen. Bakstenen uit drie smalle kokers bestaande sluis, gelegen in het dijklichaam, met hefschuiven aan de binnendijkse en buitendijkse kant;de schuiven kunnen worden bediend door een heugelstang, die door een op de dijk geplaatste tandwielkast loopt. De uit 1862 daterende inundatiesluis bij fort Hedikhuizen is van rijksbelang vanwege cultuurhistorische (krijgskundige) en architectuurhistorische (relatief zeldzaam) waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 458372
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Fort Hedikhuizen bij het plaatsje Hedikhuizen in de gemeente Heusden, werd in 1862 gebouwd. Het vormde een onderdeel van de Zuider Waterlinie en werd gebruikt om de inundatiesluis te beschermen. De sluis maakte het mogelijk op een gecontroleerde manier water vanuit de Maas binnendijks te laten stromen, waardoor een groot gebied onder water kon worden gezet om de vesting Heusden te beschermen tegen een aanval.

Reeds in 1505 is er voor het eerst sprake van een versterking op deze plaats. Nieuwe verschansingen werden in de jaren 1593 en 1755 aangelegd. De oude vervallen verschansing werd in 1755 vervangen door een nieuwe. In 1774 groef men een coupure in de dijk voor de inundatie van de omgeving van Heusden. Deze coupure werd beschermd door een batterij. De bouw van een inundatiesluis en een klein verdedigingsfort begon in 1862. Dit fort bestaat uit versterkte legeringsgebouwen, een aarden wal en een natte gracht. Het fort werd tot 1952 gebruikt en is nog in vrijwel originele staat. In 1952 werden fort en sluis bij Koninklijk Besluit als vestingwerk opgeheven.

In 1993 belandde de sluis op de lijst van beschermde Rijksmonumenten. Het fort is privé eigendom en de sluis werd in 2002 voor een symbolisch bedrag verkocht aan waterschap Aa en Maas. De sluis is in 2002-2003 gerestaureerd en fungeert nu als ‘stapsteen’ in de lokale ecologische verbindingszone.

Op dit moment is het fort in gebruik als feest en evenementen locatie. Bedrijven en gezelschappen kunnen er een evenement houden.Monumenten in de buurt van Inundatiesluis bij fort Hedikhuizen in Hedikhuizen

Militair magazijn op door gracht en vestinggordel omgeven terrein. Gebouw onder twee met rode pannen gedekte schilddaken, spleetvensters en vensters m ..

Rietveldenweg 2
Hedikhuizen (Gemeente Heusden)
Militair magazijn op door gracht en vestinggordel omgeven terrein. Gebouw onder twee met rode pannen gedekte schilddaken, spleetvensters en ..

Eenbeukig gotisch kerkje van baksteen, bestaande uit driezijdige gesloten koor en een travee. Steen met jaartal boven ingang zuidzijde. Voor de vernie ..

Hoge Maasdijk 9
Hedikhuizen (Gemeente Heusden)
Eenbeukig gotisch KERKJE van baksteen, bestaande uit driezijdige gesloten koor en een travee. Steen met jaartal 1779 boven ingang zuidzijde...

overig

gemeentegrens (bij)
Heusden
Inleiding. NUMMERPAAL, vervaardigd en geplaatst door rijkswaterstaat in de tweede helft van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditione..

overig

gemeentegrens (bij)
Heusden
Inleiding. GRENSPAAL, vervaardigd en geplaatst in de tweede helft van de negentiende eeuw in Ambachtelijk-Traditionele stijl. De paal dien..

Boerderij: bakhuis in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel vrijstaande bakhuisje is enkele meters van de zuidzijde van de boerderij, op ..

Hoefstraat 4
Herpt (Gemeente Heusden)
Inleiding. BAKHUIS, aan het einde van de negentiende eeuw opgetrokken in een Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Het geheel vrijstaande ba..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)