Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Barbaraklooster (Lomm) in Lomm

Archeologie

Barbara's Weerd Betersweerd
5943ZA Lomm (gemeente Venlo)
Limburg

Bouwjaar: 1450-1586


Beschrijving van Sint-Barbaraklooster (Lomm)

Verhoogd terrein waarin resten van een klooster. Datering: ca 1450-1586. (Gedeeltelijke bescherming, zie bijlage A). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 45001
Laatste wijziging: 2014-10-12 09:49:28.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Barbara's Weerd is een voormalig landgoed met klooster in Lomm, een dorp in de Nederlandse gemeente Venlo. Het klooster is vernoemd naar de heiligverklaarde Barbara van Nicomedië. Het landgoed maakt onderdeel uit van natuurgebied Landgoed Arcen.

Geschiedenis

Rond 1450 schenkt Henric van Merwick, die op dat moment pastoor van Arcen is, een stuk grond aan de Derde Orde van Sint-Franciscus, waarop deze het klooster Insula Sanctae Barbarae stichten, in de volksmond Barbara’s Weerd. Bij het klooster ligt een vijver, en er wordt een boerderij gebouwd, om de paters van voedsel te voorzien. Deze boerderij staat nu bekend als de Kloosterhof.

Bordje nabij Arcen met uitleg over het verwoeste klooster Barbara's Weerd.

Tijdens de Tachtigjarige Oorlog wordt het klooster in 1586 door Staatse troepen, onder leiding van Maarten Schenk van Nydeggen, verwoest. De bezittingen van het klooster worden in 1602 overgedragen aan het Sint-Agnetenklooster van de Zusters Franciscanessen in Straelen. Behalve het klooster zelf omvatten deze bezittingen ook 50 morgen bouwland, weide, een boomgaard en woeste gronden. Nadat het klooster in Straelen in de Franse tijd in België (Straelen behoorde in die tijd nog tot de Zuidelijke Nederlanden) wordt opgeheven, wordt in 1815 de Kloosterhof, inclusief acht morgens land, ingelijfd door Kasteel Arcen. Ook de Enderhof in Schandelo en de Steenmanshof in Wetten (Kevelaer) behoren dan al tot het bezit van Arcen.

Het klooster is nooit meer herbouwd, maar de resten zijn nog wel te herkennen in de bossen bij het veer naar Lottum


Monumenten in de buurt van Sint-Barbaraklooster (Lomm) in Lomm

Kasteel Borggraaf: brug

De Borggraaf 1
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Omschrijving onderdeel 4: Bakstenen BRUG over de oostarm van de binnengracht (1926) voorzien van één afgeplatte toog en borstweringen met ..

Kasteel Borggraaf: hoofdonderdeel

De Borggraaf 1
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Omschrijving deel 1: Het HOOFDGEBOUW met korte toegangsbrug (brugopbouw uit 1908) ligt in de binnenste gracht; de voet van het huis is aan-g..

Kasteel Borggraaf: bijgebouwen

De Borggraaf 1
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Omschrijving onderdeel 2: BIJGEBOUWEN, uit de 18de en 19de eeuw; deze staan ten zuiden van het hoofdgebouw tussen de binnen- en de buitengr..

Kasteel Borggraaf: tuinaanleg

De Borggraaf 1
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Omschrijving deel 3: TUINAANLEG, bestaande uit de volgende onderdelen: a. oprijlaan b. omgrachte moestuin c. terrein met grachten d. overig ..

Huis onder een zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen

Markt 3
Lottum (Gemeente Horst aan de Maas)
Huis onder een zadeldak tussen zijtopgevels met vlechtingen, ankers 17 (?) 1.

Kaart & Routeplanner