Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Leonardusmolen in Maasbracht

Molen

Molenweg 80
6051HK Maasbracht (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 1864/67-2000


Beschrijving van Leonardusmolen

In 1866 gebouwde bakstenen korenmolen op belt. Even buiten de kern van Maasbracht op belt gelegen korenmolen van drie verdiepingen met de oorspronkelijke eerste zolder, alsmede de draagbalk van de koningsspil en de onderslagbalken van de andere zolders. Op de belt de originele ijzeren kruipalen. Op maaiveldhoogte een (nieuw) gemetselde poort en keermuren. De in 1866 gebouwde beltkorenmolen is vanuit de architectuur- en cultuurhistorie bezien vanwege de betrekkelijke zeldzaamheidswaarde als beltmolen van landelijke betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 419583
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Leonardusmolen
Leonardusmolen, augustus 2006, Maasbracht
Leonardusmolen, augustus 2006, Maasbracht
Basisgegevens
Plaats Maasbracht
Bouwjaar 1864/67-2000
Type beltmolen
Kenmerken bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan
Monumentnummer  419583
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Leonardusmolen in het Limburgse plaatsje Maasbracht is een beltmolen die tussen 1864 en 1867 gebouwd werd en tot 1947 als windaangedreven korenmolen dienstdeed.

Na in 1946 wat oorlogsschade te hebben opgelopen door granaatinslagen dicht bij de romp die echter hersteld werd, raakte de molen in 1947 nogmaals zwaar beschadigd toen het ashuis van de bovenas afbrak nadat de buitenroede was vastgeslagen op de molenberg (vermoedelijk waren door de zeer warme zomer enkele roewiggen uitdroogd en losgeraakt, waarna de buitenroede kon doorschuiven en vastlopen). Vanwege de kosten werd van reparatie afgezien en werd het maalbedrijf tot 1973 elektrisch voortgezet.

Rond 1987 begon men zich in te zetten om de ondertussen danig onttakelde molen, die door stadsuitbreiding inmiddels ruimschoots binnen de bebouwde kom was komen te liggen, weer in oude glorie te herstellen. In 1997 werd de uitwendige restauratie afgerond en op 17 juni 2000 werd de nu weer maalvaardige korenmolen officieel hernieuwd in gebruik genomen. De molen heeft nu 1 koppel maalstenen.

De molen heeft een ronde, uit baksteen opgetrokken romp met houten kap die is gedekt met dakleer en heeft een vlucht van 26,30 meter. De wieken zijn in oudhollandse vorm in 1992 vervaardigd door "Derckx" en de gietijzeren bovenas met een lengte van 5,53 meter werd in 1877 door "De Prins van Oranje" gemaakt voor de voormalige Oranjemolen in Lewedorp die in 1973 werd onttakeld. De molen is voorzien van een Engels kruiwerk met 30 rollen en kruilier en een Vlaamse vang (vangtrommel). De hoogte van de belt is 2,90 meter.

Externe linksMonumenten in de buurt van Leonardusmolen in Maasbracht

Villa

Havenstraat 17
Maasbracht (Gemeente Maasgouw)
Inleiding De villa aan de Havenstraat 17 te Maasbracht is aan het eind van de negentiende eeuw gebouwd in de stijl van het ECLECTICISME met..

Kapel O.L.V. van Lorette

Tergouwen 4A
Maasbracht (Gemeente Maasgouw)
Kapel van O.L. Vrouw van Lorette, gesticht in 1712? Altaar uit de 18e eeuw. Vrij recent gerestaureerd. Klokkenstoel met klok van anonieme gi..

Sint Gertrudiskerk

Kerkplein 1
Maasbracht (Gemeente Maasgouw)
St. Gertrudiskerk. Mergelstenen toren, XIV, versierd met rondbogige spaarvelden en een rondboogfries. In de kerk: communiebank, 1835, en got..

Heiligenbeeldhuisje

Stationsweg 68
Maasbracht (Gemeente Maasgouw)
Heiligenbeeldhuisje, XVIII. Met nissen en een gemetseld piramidedak.

'Mispadenhof'

Hofstraat 25
Maasbracht (Gemeente Maasgouw)
"Mispadenhof"; in baksteen opgetrokken (witgeverfd met zwarte plint) rond met zwerfkeien bestrate binnenhof gelegen, gesloten Limburgse HOEV..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)