Meer dan 63.000 rijksmonumenten


3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid in NIJMEGEN

Militair Object

Bemmelsedijk bij 5, Pastoor van Laakstraat bij 2, Parallelweg bij 37
6500AA NIJMEGEN (gemeente Nijmegen)
Gelderland

Bouwjaar: 1930-1939

(1 recensie)

Beschrijving van 3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid

1. In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Lent Oost, gelegen nabij Bemmelsedijk 5 te Lent ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal, gelegen achter de winterdijk ten Oosten van die brug. Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal. De brugkazemat Lent Oost is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Lent als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische waarde. 2.In de dertiger jaren van de twintigste eeuw gebouwde brugkazemat Lent Midden, gelegen nabij Pastoor van Laakstraat 2 te Lent, ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal, gelegen in de oostelijke berm van de weg Arnhem-Nijmegen ten Noorden van die brug. Gewapend betonnen brugkazemat van twee verdiepingen, bewapend met kanon en mitrailleur, gebouwd ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal. De brugkazemat Lent Midden is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Lent als ook de situering in het dijklandschap, van grote cultuurhistorische waarde. 3. In 1936 gebouwde brugkazemat Lent Zuid, gelegen nabij Parallelweg 37 te Lent, ter verdediging van de verkeersbrug over de Waal, gelegen aan de oostzijde van die brug op het niveau van de spoordijk. Gewapend betonnen brugkazemat, als enige Nederlandse brugkazemat uitsluitend met een mitrailleur bewapend, gebouwd ter verdediging van de spoorbrug over de Waal. De brugkazemat Lent Zuid is zowel door de hoofdvorm als de detaillering, de functie in het verdedigingscomplex Lent als ook de situering tegen de spoordijk en de voor Nederland unieke bewapening met mitrailleur, van grote cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 418950
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid
5
Recensie door: ()
De stichting Valkhofbunker heeft in 2018 een rapport gepubliceerd in aanloop naar een subsidieverstrekking om de kazemat Lent-oost te ontsluiten. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft de publicatie opgenomen in haar digitale collectie. Via onderstaande link is het rapport te lezen/downloaden: https://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//file.pdf?file=2317291176&download=1
Toevoegen

Monumenten in de buurt van 3 Brugkazematten, Lent Oost, Lent Midden en Lent zuid in NIJMEGEN

Herv.Kerk: Preekstoel, orgelkast en 2 koperen kronen

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De Herv.Kerk vanwege een eenvoudige preekstoel, eerste helft 19e eeuw, een orgelkast, waarschijnlijk eerste kwart 19e eeuw en twee koperen k..

Toren der Hervormde Kerk vanwege

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
De TOREN der Herv. Kerk vanwege een klokkenstoel met luidklok van M. Fremy, 1683, diam. 73 cm.

Hervormde/Gereformeerde kerk van Lent

Pastoor van Laakstraat 30
Lent (Gemeente Nijmegen)
Inleiding De Hervormde/Gereformeerde KERK van Lent heeft als architectonische hoofdvorm een rechthoekige zaal met gedeeltelijk ingebouwde t..

Maria Geboorte

Pastoor van Laakstraat 42
Lent (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Deze aan Onze Lieve Vrouw Geboorte gewijde rooms-katholieke PAROCHIEKERK is in 1877-1879 gebouwd naar ontwerp van architect G...

Rechthoekig calvarie- annex baarhuisje

Pastoor van Laakstraat 42
Lent (Gemeente Nijmegen)
Omschrijving Rechthoekig CALVARIE- annex BAARHUISJE uit 1877-1879 naar ontwerp van architect G. te Riele Wzn. in neogotische-stijl. De baks..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)