Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Drogenapstoren in Zutphen

Militair Object

Pelikaanstraat 2
7201DR Zutphen
Gelderland

Bouwjaar: 1444-1446


Beschrijving van Drogenapstoren

DROGENAPSTOREN. In oorsprong zware stadspoort (Saltspoort), gebouwd 1444-'46 bestaande uit een vierkante ondergeleding, bekroond door een gekanteelde borstwering met op de hoeken achtzijdige, uitgekraagde torentjes en op deze ondergeleding een rijzige achtzijdige lantaarn, afgesloten door een boogfries en overdekte borstwering met schietgaten. Hoge, metalen spits (XIXd) met dakkapellen en leien dekking. Restauraties 1888 en 1952 tot heden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41393
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Drogenapstoren
Drogenapstoren
Drogenapstoren
Plaats Zutphen
Bouwjaar 1444-1446 (als stadspoort), 1888-1892 (als watertoren)
Hoogte 50 m
Inhoud 180 m³ (waterreservoir)
Architect(en) G. de Wilde (restauratie 1983)
Restauraties o.a. 1888 en 1983
Huidig gebruik woonhuis

De Drogenapstoren, oorspronkelijk de Saltpoort (zoutpoort) genaamd, is gebouwd in 1444-1446 als stadspoort van Zutphen. Hij heeft maar kort als stadspoort dienstgedaan want hij werd in 1465 dichtgemetseld. Sindsdien draagt hij de naam Drogenapstoren, vernoemd naar Tonis Drogenap.

Toren

Van 1888 tot 1927 was de toren in gebruik als watertoren. Er werd een watertank van 180 m³ in de bestaande toren gebouwd. Na 1927 besloot het bestuur van Zutphen tot de bouw van een nieuwe watertoren ter vervanging van het reservoir in de Drogenapstoren. In de Tweede Wereldoorlog werd de Drogenapstoren gedeeltelijk opgeblazen, waarbij de Duitsers zonder dat ze het wisten tegelijkertijd een deel van de wapenvoorraad van het verzet vernietigden.

In de jaren zestig heeft de toren een nieuwe spits gekregen die in originele stijl werd gebouwd. Uit kostenoverweging werden echter de karakteristieke dakkapelletjes, die de spits hiervoor sierden, achterwege gelaten. In 1983 is de Drogenapstoren geschikt gemaakt als woonhuis.

Naamgever

Beeld Thonis Drogenap

De straatmuzikant Tonis woonde in Zutphen rond 1555 en vernoemde de toren naar zichzelf. Drogenap, was zijn bijnaam. Waarschijnlijk werd hij zo genoemd omdat hij nogal veel dronk. Een nap is een soort drinkbeker. Een andere theorie is dat hij zo werd genoemd omdat hij heel arm was.

In 1999 werd besloten bij de toren een standbeeld van Drogenap op te richten. Kunstenaar Oscar Rambonnet koos ervoor om niet de figuur zelf, maar alleen diens kleding in brons weer te geven. Omdat de sculptuur hol is en aan de achterzijde open, kan nu iedereen - letterlijk - in de huid van Drogenap kruipen. De voor Drogenap kenmerkende trompet maakt deel uit van het beeld.


Monumenten in de buurt van Drogenapstoren in Zutphen

Tuinen, begrensd aan de noordzijde door de stadsmuren van de oude stadsmuur, tussen de voorm

Proostdijsteeg 3
Zutphen
Tuinen, begrensd aan de noordzijde door de stadsmuren van de oude stadsmuur, tussen de voorm. Vischpoort en de Drogenapstoren.

Woonblok bestaande uit drie herenhuizen

Martinetsingel 7
Zutphen
Inleiding WOONBLOK bestaande uit drie herenhuizen gebouwd in 1898 naar ontwerp van D.J. VAN LOO (1868-1928) aan de noordzijde van de Martin..

Restant van de middeleeuwse stadsmuur

Proostdijsteeg 2
Zutphen
Restant van de middeleeuwse stadsmuur.

Pand met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel, gedateerd in muurankers: 1621

Pelikaanstraat 8
Zutphen
Pand met eenvoudige, gepleisterde lijstgevel, gedateerd in muurankers: 1621.

Kortegaard van de ruiterwacht, sinds eeuwen reeds als woonhuis en stal in gebruik

Pelikaanstraat 4A
Zutphen
Kortegaard van de Ruiterwacht, sinds eeuwen reeds als woonhuis en stal in gebruik. Bakstenen gevel met rijke toepassing van natuurstenen sie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven