Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Het Bolwerck in Zutphen

Woonhuis

Zaadmarkt 110
7201DE Zutphen
Gelderland

Bouwjaar: 1549 (jaartalsteentje)


Beschrijving van Het Bolwerck

Complex van grote stedebouwkundige waarde, dat met de er achter gelegen Drogenapstoren en de "Kortegaard" de Markt aan de zuidzijde op fraaie wijze afsluit. Het oudste deel is een, blijkens een jaartalsteentje uit 1549 daterend, gotisch huis langs de steeg naar de Drogenapstoren. Grotendeels in baksteen uitgevoerde trapgevel met pinakels, accoladeboog-vormige bekroning en natuurstenen kruisvensters binnen nissen met geprofileerde korfbogen. Natuurstenen banden en waterlijsten. Tegen de westelijke gevel van dit pand is XVII A een dwarshuis onder hoog schilddak aangebouwd, dat in 1775 gemoderniseerd werd en tot trappenhuis voor het 16e eeuwse gedeelte ingericht. Beide panden kregen toen schuiframen in 18e eeuwse trant en het nieuwe deel werd van een deur in Lod. XIV-omlijsting voorzien. Tegen het schilddak hier een dakkapel met fronton en vleugelstukken. Restauratie vond plaats van 1939-'40 door de architect A.A.Kok, die het 16e eeuwse deel zijn oorspronkelijke kruisvensters teruggaf en in het latere gedeelte de 18e eeuwse roedenindeling herstelde. Aan de achterzijde wordt het oudste deel afgesloten door een hoge puntgevel met vlechtingen en tweelichtvensters. Bij de restauratie bleven de 18e eeuwse vensters in de tuingevels gehandhaafd. Naast de trapgevel een bakstenen poortje (XVII) met natuurstenen imposten en sluitsteen, dat toegang geeft tot de steeg. Inwendig in het 16e eeuwse deel tongewelfde kelders, moerbalken op gotische en renaissance-consoles en in het 17e eeuwse deel eenvoudige details uit de verbouwing van 1775. De tuin achter het complex wordt begrensd door de stadsmuur, die bij de Drogenapstoren aansluit. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41302
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Het Bolwerck in Zutphen

kerkelijk gebouw

Proostdijsteeg 2
Zutphen
V.m. Proosdij van St. Walburg. Groot pand onder omlopend schilddak, gemoderniseerd XIXA, waarbij slechts de westelijke gevel met paarsgewijs..

Huis onder hoog schilddak, waarin twee dakkapellen met driehoekige frontons

Zaadmarkt 102
Zutphen
HUIS (XVI ?) onder hoog schilddak, waarin twee dakkapellen met driehoekige frontons. Gemoderniseerd ca.1800 met gepleisterde lijstgevels, de..

Restant van de middeleeuwse stadsmuur

Proostdijsteeg 2
Zutphen
Restant van de middeleeuwse stadsmuur.

Kortegaard van de ruiterwacht, sinds eeuwen reeds als woonhuis en stal in gebruik

Pelikaanstraat 4A
Zutphen
Kortegaard van de Ruiterwacht, sinds eeuwen reeds als woonhuis en stal in gebruik. Bakstenen gevel met rijke toepassing van natuurstenen sie..

Groot huis op de hoek van het Kerkstraatje

Zaadmarkt 100
Zutphen
Groot huis (XVI ?) op de hoek van het Kerkstraatje. Vijf vakken breed, hoog zadeldak tussen puntgevels, bekroond door hoekschoorstenen. Gepl..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)