Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bornhof in Zutphen

Gebouw

Oude Bornhof 2
7201DW Zutphen
Gelderland


Beschrijving van Bornhof

Bornhof. In XIVa gesticht OUDELIEDENHUIS op een terrein tussen Zaadmarkt en Bornhovestraat. Vernieuwd XIXc met uitzondering van het hoofdgebouw midden in de vleugel langs de Bornhovestraat en de toegangspoort aan de Markt, uitgevoerd in natuursteen, 1723, bekroond met beelden van een oude man en vrouw. Het hoofdgebouw, Markt 101, is een gepleisterd huis, geheel vertimmerd, dat echter de oorspronkelijke en zeer belangrijke sporenkap uit ca.1300 behouden heeft. Twee tongewelfde kelders. De uit XIXc daterende gebouwen van de stichting hebben sobere lijstgevels met in de vensters een roedenverdeling in stijl ca.1800. Ten noorden van het hoofdgebouw bevindt zich onder de 19e eeuwse bebouwing een kelder met straalgewelven. Onder de bebouwing in de N.W. hoek van het Bornhof kelder met kruisgewelven. Onder de vleugel naast de ingangspoort aan de Markt een kelder met tongewelven. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 41301
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Bornhof in Zutphen

Pand met lijstgevel met in de parterre getoogde vensters met sluitstenen, oorspronkelijke, gesneden deuren en in de kroonlijst triglyphen en metopen

Zaadmarkt 99
Zutphen
Pand met lijstgevel (ca.1850) met in de parterre getoogde vensters met sluitstenen, oorspronkelijke, gesneden deuren en in de kroonlijst tri..

Huis onder dwars schilddak met eenvoudige lijstgevel waarin schuiframen

Zaadmarkt 97
Zutphen
Huis onder dwars schilddak met eenvoudige lijstgevel (XIXc), waarin schuiframen. Stoeppalen.

Dwarshuis deuromlijsting met verdiepte pilasters, bovenlicht en hoofdgestel

Zaadmarkt 95
Zutphen
Dwarshuis (XVI ?) onder hoog zadeldak tussen puntgevels. Gepleisterde gevel onder rechte lijst (XIX A), deuromlijsting met verdiepte pilaste..

Groot huis op de hoek van het Kerkstraatje

Zaadmarkt 100
Zutphen
Groot huis (XVI ?) op de hoek van het Kerkstraatje. Vijf vakken breed, hoog zadeldak tussen puntgevels, bekroond door hoekschoorstenen. Gepl..

Huis onder schilddak met dakvenster, voorzien van gebogen fronton en vleugelstukken

Zaadmarkt 98
Zutphen
Huis onder schilddak met dakvenster, voorzien van gebogen fronton en vleugelstukken. Gepleisterde gevel onder rechte lijst (XIX A).

Kaart & Routeplanner