Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis De Haan in Zierikzee

Woonhuis

Meelstraat 1
4301EA Zierikzee (gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland

Bouwjaar: 14de eeuw, 17e-18e eeuw

Top 100 monument

Huis De Haan

Zierikzee, Meelstraat 1: dit woonhuis dateert uit de eerste helft van de 14de eeuw, in ouderdom nagenoeg uniek en deel uitmakend van de historische huizenrij die met het stadhuis de Meelstraat begrenst. Het huis is zeer diep, heeft ook een gevel aan de Poststraat en is opgetrokken uit natuursteen en baksteen, waarbij in de gevel top Brugse invloeden zijn te herkennen: de klaverbladvormige muraalboog is wat dien aangaat onmiskenbaar Brugs van karakter. De gevels worden op bescheiden wijze gesierd met beeldhouwwerk, waaronder twee haantjes, die in een van de twee benamingen van het pand voorzien, "De Haene"; de andere naam luidt vanouds "Tempelierenhuis". In het inwendige zijn in de kelder vele tegeltjes vermeldenswaard en houtskeletten op de verdiepingen. Monument van bijzondere cultuurhistorische waarde vanwege de hoge ouderdom van het pand, de relatief grote hoeveelheid historisch bouwmateriaal en toegepaste constructies die nog aanwezig zijn, de ligging in de oude Meelstraat met een rijke historische achtergrond en om kunsthistorische redenen vanwege de bijzondere gevel die met indeling, ordonnantie en decoratie maar ondanks het verweerde karakter nog steeds in staat is passanten te overtuigen van de kracht en levendigheid van de vroeg 14de-eeuwse architectuur.

Beschrijving van Huis De Haan

Huizen onder een zadeldak; langsgevel aan de straat, met gezamenlijke lijst XVIII. Sierankers XVII. In middengedeelte winkelpui ingebroken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40726
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Huis De Haan

Huis De Haan of De Haene (ook wel het Tempelierenhuis of Tempeliershuis genoemd) is van oorsprong een koopmanshuis (woon/pakhuis) in Zierikzee, in de Nederlandse provincie Zeeland. Het pand dateert uit de eerste helft van de 14e eeuw en is daarmee het oudste huis van Zierikzee. Vanwege de ouderdom is het een monument van bijzondere cultuurhistorische waarde. Het huis wordt "de Haene" genoemd omdat er twee hanen op staan.

Vanaf de 18e eeuw staat het huis bekend als het Tempelierenhuis. De naam verwijst naar de legende over het ombrengen van de Tempelieren in 1312, maar dat zou niet echt gebeurd zijn.


Monumenten in de buurt van Huis De Haan in Zierikzee

Huis met tuitgevel

Dam 3
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met tuitgevel XVIII-XIX. Top gewijzigd. Winkelpui met deur in het midden.

Huis met lijstgevel

Dam 1
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met lijstgevel XIXa. Beneden vensters in boogvorm met hoekrozetten, geschubde wisseldorpels.

Huis De Haan (achterzijde)

Poststraat 2
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis XVI. Restauratie onderboken. Bouwlichaam loopt door tot Meelstraat. Lampenwinkel aan de straat ingebroken. Stoep.

Huis met lijstgevel

Dam 5
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met lijstgevel XVIII B. Winkelpui.

Huis met lijstgevel

Dam 7
Zierikzee (Gemeente Schouwen Duiveland)
Huis met lijstgevel XVIII. Pleisterwerk XIX. Winkelpui.

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)