Meer dan 63.000 rijksmonumenten


R.K. Kerk, St. Andreas in Zevenaar

Kerkelijk Gebouw

Markt 2
6901AE Zevenaar
Gelderland

Bouwjaar: mogelijk tweede helft 15e eeuw


Beschrijving van R.K. Kerk, St. Andreas

R.K. Kerk, St. Andreas. Driebeukige pseudobasiliek; de westelijke vier travee├źn XV B (?), vergroot met een neogotische koorpartij in 1870 en met een neogotische toren in 1884. Zuilen met onversierde lijstkapitelen, kruisribgewelven. Belangrijke kerkmeubelen; preekstoel, gedateerd 1657, met gesneden beelden in getoogde nissen; twee herenbanken in het koor; twee kerkbanken en een orgelgalerij, alle in dezelfde stijl met toogpanelen en rijk snijwerk. Zandstenen doopvont (XV) met achthoekige kuip, versierd met traceerwerk. Twee roodzandstenen zerken met relieffiguren (ca. 1600). Koperen reliefplaat met Kruisigingsvoorstelling, XVIa, in geprofileerde zandstenen lijst. Tegen de westzijde van de kerk bij de noorderzijbeuk een voorstelling van "Christus op de koude steen" in Baumbergersteen (XVIa?) van houten geselkolom (XVII ?), waartegen lijdenswerktuigen. Tweeklaviers mechanisch orgel, van oorsprong gemaakt door Wilhelm Rutter in 1846, ombouw en vergroting door Gradus en Hendricus Gradussen in 1887 en wijzigingen door Kerk- en Concertorgelfabriek v/h Gebr. Franssen in 1927. Het instrument is gerestaureerd in 1967 door de firma Jos H. Vermeulen. Klokkenstoel met gelui van drie klokken, waarvan een van J. en P. van Trier, 1648, diam. 120,7 cm. en twee moderne klokken. In de dakruiter klok van C. Voigt, 1781, diam. 62,8 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40418
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van R.K. Kerk, St. Andreas in Zevenaar

Neogotische toren bij de laat-gotische parochiekerk

Markt 2
Zevenaar
St. Andreas. Neogotische toren bij de laat-gotische parochiekerk. A. Tepe 1884.

Huis Sevenaer: stal

Markt 33
Zevenaar
Omschrijving Tot woning verbouwde STAL. In oorsprong 18de-eeuws rode bakstenen stalgebouw op rechthoekige grondslag onder met Oud-Hollands..

Huis Sevenaer: kas

Wittenburgstraat 11
Zevenaar
Omschrijving In oorsprong 19de-eeuwse KAS, verbouwd in de eerste helft van de 20ste eeuw. De door een zadeldak met flauwe helling overkapt..

Huis Sevenaer: dienstwoning

Markt 31
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING. In oorsprong 18de-eeuwse rode bakstenen dienstwoning op rechthoekige grondslag op een plint onder me..

Huis Sevenaer: dienstwoning met timmerwerkplaats

Markt 29
Zevenaar
Omschrijving Voormalige DIENSTWONING MET TIMMERWERKPLAATS. In oorsprong 18de eeuwse rode bakstenen dienstwoning met timmerwerkplaats, aans..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)