Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Henny in Bosch en Duin

Woonhuis

Amersfoortseweg 11 A
3735LJ Bosch en Duin (gemeente Zeist)
Utrecht

Bouwjaar: 1914-1916
Architect: Robert van 't Hoff

Top 100 monument

Villa Henny

Huis ter Heide, Villa Henny; vrijstaande villa met verdieping, rondom voorzien van terrassen en balcons en afgedekt door platte daken met groot overstek. De villa is een ontwerp van R. van `t Hoff dat wordt gekenmerkt door een plastisch groeperen van rechthoekige massa's met dominerende horizontale lijnen. Mede hierdoor en door de indeling van de plattegrond zijn er nauwe verwantschappen met het werk van F.L. Wright te onderkennen. Verder is het van belang te melden dat het gebouw een der vroegste voorbeelden van toepassing van betonskeletbouw in woonhuizen is. In architectuur-historisch opzicht is de villa een prelude op de ideeën en gebouwen en ontwerpen van De Stijl. Het opus van Van `t Hoff is zeer beperkt gebleven, maar zijn invloed op de architecten van Het Nieuwe Bouwen allerminst. De villa is van bijzondere cultuurhistorische waarde vanuit diverse overwegingen. Als gebouwd object is de villa een van de weinige voorbeelden van Van `t Hoff's oeuvre. Als voorloopster van de ontwerpen van villabouw, conform de opvattingen van De Stijl heeft de villa indicerende waarde waarvan de invloed tot op heden merkbaar is. In de geschiedenis van de landhuisbouw staat de villa op een eenzaam hoogtepunt bij gebrek aan equivalenten. Uit internationale optiek bezien bestaat er direct verband met de als vernieuwend en invloedrijk architect bekend staande F.L. Wright.

Beschrijving van Villa Henny

Vrijstaande VILLA met verdieping, rondom voorzien van terrassen en balcons, afgedekt door platte daken met groot overstek, gebouwd 1915-'16 naar ontwerp van Robert van 't Hoff (1914) in een door het plastisch groeperen van rechthoekige massa's met dominerende horizontale lijnen aan het werk van F.L. Wright verwante trant. Een der vroegste voorbeelden van toepassing van betonskeletbouw bij woonhuizen; de met baksteen gevulde wanden zijn alle witgepleisterd en voorzien van grijsgekleurde plinten en banden. Het huis is opgetrokken in een geometrisch bepaalde, vrijwel geheel symmetrische plattegrond, waarbij de haard als middelpunt dient en waarbij de hoofdas van de benedenverdieping haaks op die van de bovenverdieping is gericht. Aan de zuidzijde op de benedenverdieping, over de volle breedte van het huis, de woonkamer met haard en over het plafond doorlopende banden. De overige vertrekken gesitueerd rondom het centrale trappehuis. De ingangspartij bevindt zich aan de N.zijde, en bevat de ingang met stoep in het midden en aan elke zijde een gekoppelde reeks van drie vensters, in kelder- en benedenverdieping, en een reeks op de bovenverdieping. De west- en oostgevel bevatten elk beneden een uitbouw ter breedte van acht vensterassen en boven in het midden vier gekoppelde vensters met twee balcons ter weerszijden; aan de oostzijde bevindt zich nog een buitentrap. De zuidgevel bevat beneden een door een luifel afgedekte serre met ervoor een terras met twee trappen, op de verdieping in het midden drie gekoppelde vensters met twee balcons ter weerszijden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 40410
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Villa Henny
Villa Henny omstreeks 1918
Villa Henny omstreeks 1918
Locatie Huis ter Heide (Utrecht)
Oorspr. functie Villa
Start bouw 1915
Bouw gereed 1916
Bouwstijl aan F.L. Wright verwant
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 40410
Architect Robert van 't Hoff
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Villa Henny is een villa in Huis ter Heide aan de Amersfoortseweg 11A in de provincie Utrecht in Nederland. Het pand is een rijksmonument en staat in de 'Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg' uit 1990.

Het is van 1915-1916 gebouwd naar ontwerp uit 1914 van Robert van 't Hoff, in opdracht van de zakenman A.B. Henny, lid van de familie Henny.

De villa wordt gekenmerkt door de plastisch gegroepeerde massa's en dominerende horizontale lijnen. Dit is een aan Frank Lloyd Wright verwante stijl. Het pand is een van de eerste woonhuizen waarin betonskeletbouw gebruikt wordt. De villa is gebouwd op een vrijwel symmetrische plattegrond. Opvallend zijn de witgepleisterde wanden, balkonnen en overstekende daken. De villa is nog vrijwel in de originele staat. Van het terras is een serre gemaakt en in de jaren vijftig heeft Gerrit Rietveld een aantal kleine aanpassingen gemaakt. Van 't Hoff waardeerde deze aanpassingen niet.[1]

Literatuur

  • Piet Vollaard en Paul Groenendijk - Villa Henny : Huis ter Heide : R. van 't Hoff, Rotterdam, Uitgeverij 010 (1983)

Monumenten in de buurt van Villa Henny in Bosch en Duin

Lovdalla

Amersfoortseweg 13
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Inleiding Landhuis Løvdalla (het lieflijke dal), gebouwd in 1911 naar ontwerp van architect Robert van 't Hoff in opdracht van zijn vader,..

Huis Ter Wege

Amersfoortseweg 17
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Landhuis Omschrijving Een evenwijdig aan de weg gelegen vrijstaand LANDHUIS van twee bouwlagen op een rechthoekige plattegrond onder een m..

Koetshuis annex woonhuis

Amersfoortseweg 17
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Omschrijving Een evenwijdig aan de oprijlaan gelegen vrijstaand KOETSHUIS MET WONING van één bouwlaag op kruisvormige plattegrond ond..

Vaasvormige toegangspijlers in Lodewijk XV stijl

Amersfoortseweg 17
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Omschrijving Aan het begin van de oprijlaan, in de nabijheid van het koetshuis, bevinden zich twee hardstenen, vaasvormige TOEGANGSPIJLER..

Hoog Duin

Duinweg 21
Bosch en Duin (Gemeente Zeist)
Inleiding Villa `Hoog Duin' is in 1905 gebouwd, als één van de eerste villa's in het villapark `Bosch en Duin'. Het was bestemd als zomer..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)