Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Twee schamppalen behorend tot de verdwenen "Plekenpol", nabij molen in Winterswijk

Overig

A.Th. ten Houtenlaan
7100AA Winterswijk
Gelderland


Beschrijving van Twee schamppalen behorend tot de verdwenen "Plekenpol", nabij molen

Bij de toegang tot de voormalige havezathe "De Plekenpol" twee hardstenen schamppalen, fraai behakt met bladmotieven en het opschrift "De Plekenpol". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39077
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schamppalen De Plekenpol
2 schamppalen markeren nog de oude erfscheiding
2 schamppalen markeren nog de oude erfscheiding
Oorspr. functie schamppaal
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 39077
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Plekenpol of Graes is een voormalige niet erkende havezate en kasteel in de gemeente Winterswijk, in de Nederlandse provincie Gelderland. De havezate is gelegen ten zuiden van het dorp Winterswijk en is een van de oudste monumentale buitenplaatsen van Winterswijk. In vroeger tijd stond hier een aanzienlijk middeleeuws slot dat verdwenen is. Echter de oude gracht- en laanstructuren zijn nog voor een groot deel aanwezig, evenals de naast de buitenplaats gelegen ‘bleek’. Deze bleekvelden werden gebruikt om gewassen textiel te bleken in de zon. Van het ‘bleekershuus’ uit 1883 zijn alleen nog maar schoorstenen aanwezig.[1] De nog bestaande Berenschots watermolen hoorde bij de havezate.

Geschiedenis

Graes stampwapen.svg

In de 14e eeuw was de Plekenpol het middelpunt van uitgestrekte goederen en in bezit van belangrijke rechten, waaronder dat van asiel. Het was een leengoed van Gelre en Zutphen. De oudst bekende belening dateert uit 1303, toen ridder Sweder van Ringenberg het leen opdroeg aan Alexander van Creyter. Van 1324 tot 1611 was de adellijke familie van Graes met het goed beleend, wier naam ook wel aan de havezate gegeven werd. Vervolgens kwam het in leen aan de familie Van Eerde.[2] De bevelhebber van Groenlo, Matthijs van Dulcken, die in 1627 de stad tegen prins Frederik Hendrik had verdedigd, bracht hier zijn laatste levensjaren door.[3] Wegens geldgebrek deed de familie Van Eerde het goed in 1718 over aan Matthias Walien en Geesken Schimmelpenninck. In de achttiende eeuw hebben diverse andere families het goed in leen gehad, totdat de leengoederen werden afgeschaft.[2]

Schamppalen

Bij de ingang van de havezate staan twee hardstenen schamppalen, waarin bladmotieven en het inschrift "Plekenpol" zijn gehouwen. De palen staan sinds 1967 op de rijksmonumentenlijst.

Afbeeldingen


Monumenten in de buurt van Twee schamppalen behorend tot de verdwenen "Plekenpol", nabij molen in Winterswijk

Molenhuis als deel van dubbele watermolen Den Helder met vakwerk en latere, neogotische vensters

Mr. A.Th. ten Houtenlaan 6
Winterswijk
Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters, XIXb ? witgeverfd. (voor andere deel zie..

Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters

Mr. A.Th. ten Houtenlaan 8
Winterswijk
Molenhuis als deel van dubbele watermolen "Den Helder" met vakwerk en latere, neogotische vensters, XIXb ? witgeverfd (voor andere deel zie ..

Schot Schepers

Wooldseweg 105
Winterswijk Woold (Gemeente Winterswijk)
Bij de molen een mooi in het hout gelegen hoeve (XIX A), met houten puntgevel, gave deel, bakhuis, zomerhuis en schilderachtige houten schuu..

Strandbad Winterswijk: zandstrand/gazon

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 3: ZANDSTRAND/GAZON. Het zandstrand/gazon omvat het waterbassin aan de noord-, oost- en westzijde en versmalt zich a..

Strandbad Winterswijk: waterbassin met kiosk

Badweg 4
Winterswijk
Omschrijving onderdeel 2: WATERBASSIN met KIOSK voor de badmeester. Rechthoekig waterbassin of zwembad, met dien verstande dat de hoeken aa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)