Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Doopsgezinde kerk in Winterswijk

Kerkelijk Gebouw

Torenstraat 4
7101DC Winterswijk
Gelderland

Bouwjaar: 1711


Beschrijving van Doopsgezinde kerk

Doopsgezinde Kerk. Bakstenen bouwwerk op ongeveer vierkante plattegrond met tentdak blijkens een stichtingssteen uit 1711. In de eenvoudige slechts door geprofileerd bakstenen waterlijsten versierde muren rondbogige vensters. Inwendig een houten gewelf. Zesarmige, koperen kaarsenkroon. XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 39059
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Doopsgezinde kerk
Aanzicht in 2011
Aanzicht in 2011
Plaats Winterswijk
Gebouwd in 1711
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  39059
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Doopsgezinde kerk, ook wel de Vermaning, is een kerkgebouw voor doopsgezinden in de Nederlandse plaats Winterswijk. De kerk is in 1711 gebouwd als een schuilkerk met een uiterlijk van een pakhuis voor doopsgezinden, voornamelijk families die een eeuw eerder vanuit Bocholt naar Winterswijk waren getrokken. In geval dat er gevaar zou dreigen voor de aanwezigen, werd besloten aan het pand een vluchtgang toe te voegen. De tentdak is hetgeen dat aan de buitenzijde het meest opvalt. Aan de binnenzijde van het dak is in de top een zon aangebracht, verwijzend naar de zon uit Maleachi 4 vers 2. Boven op het dak is een windhaan geplaatst en in 1994 zijn bij een restauratie leipannen als dakbedekking teruggeplaatst. De vensters zijn voorzien van rondbogen.

De kerk is in 1969 aangewezen als rijksmonument.

Galerij


Monumenten in de buurt van Doopsgezinde kerk in Winterswijk

Stad Münster

Markt 11
Winterswijk
Inleiding HOTEL `Stad Münster' bestaat uit een in 1911 door de architect H.VAN DER SCHAAF ontworpen voorhuis dat voor een uit 1882 dateren..

Toren Jacobskerk

Markt 2
Winterswijk
Ingebouwde toren van de Ned. Herv. Kerk zonder steunberen met in elk der twee geledingen in iedere gevel een getraceerde spitsboognis, bekro..

Jacobskerk

Markt 2
Winterswijk
Ned. Herv. Kerk (St. Jacobus Maior). Met kruisribgewelven overkluisde, grootse pseudobasiliek met eenbeukig koor. De kerk is grotendeels bek..

Gaaf bewaard vakwerkhuisje met houten puntgevel

Bossesteeg 2
Winterswijk
Gaaf bewaard vakwerkhuisje (XVIII) met houten puntgevel, waarin ramen in stijl XIX a.

Herenhuis met bakstenen lijstgevel

Satinksplas 1
Winterswijk
Herenhuis met bakstenen lijstgevel (XVIIIc) met gesneden Lod.XIV-CONSOLES onder de kroonlijst, gesneden deuromlijsting, deur en bovenlicht i..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)