Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Fort "De Hel" in Willemstad

Militair Object

Helsedijk 81
4797SJ Willemstad (gemeente Moerdijk)
Noord Brabant

Bouwjaar: 1747/1812

(1 recensie)

Beschrijving van Fort "De Hel"

Fort "De Hel" Gelegen aan het noord-westelijk einde van het gehucht "De Hel" nabij Willemstad. In 1747 werd een reeks batterijen aangelegd in verband met de belegering van Bergen op Zoom. Van deze batterijen was er een gelegen bij De Hel. In 1812 werd deze plek door de Franse genie als strategisch zeer belangrijk beschouwd voor de verdediging van Willemstad bij een eventuele Engelse invasie. In dat jaar maakte men van de inmiddels vervallen batterij een sterk fort met toren. De vormgeving van het gemetselde gedeelte toont aan dat het rond het midden van de 19e eeuw is vernieuwd. Binnen een aardwerk met omgrachting in 1812 op last van keizer Napoleon opgerichte vierkante bakstenen toren een platvorm voor kanonnen ("Tour-modele"). Een der drie overgebleven tours-modeles in Nederland, bovendien landschappelijk van grote betekenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38998
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Fort "De Hel"
5
Recensie door: ()
Wij beheren het fort al meer dan 20 jaar en daar zijn we trots op u kunt meer vinden over de geschiedenis en het huidig gebruik op www.fortdehel.nl
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Fort "De Hel" in Willemstad

Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewolfd is bove ..

Helsedijk 65
Heijningen (Gemeente Moerdijk)
Boerderij bestaande uit afzonderlijke gebouwen die stal en schuur herbergen, en vrijstaand woonhuis onder schilddak aan de voorzijde afgewol..

Moria

Steenpad 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand WOONHUIS. Het gebouw..

Moria

Steenpad 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand woonhuis en varkensh..

Moria

Steenpad 6
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Inleiding. Ten noorden van het gehucht Helwijk ligt de boerderij "Moria" van het Westbrabantse type met een vrijstaand woonhuis, een varken..

Stadszicht

Steenpad 3
Willemstad (Gemeente Moerdijk)
Hoeve "Stadzicht" met afzonderlijke woning onder zadeldak tussen topgevels. Venster met luiken behangen. Begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner