Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nooit Gedacht in Warnsveld

Molen

Molenstraat 68
7231KP Warnsveld (gemeente Zutphen)
Gelderland

Bouwjaar: 1905

(1 recensie)

Beschrijving van Nooit Gedacht

Molen "Nooit Gedacht". Achtkante bovenkruier met stelling; 1869, herbouwd 1905, gerestaureerd 1956. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38322
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Nooit Gedacht
5
Recensie door: ()
www.molennooitgedacht.nl
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Nooit Gedacht
Warnsveld NooitGedacht 03.JPG
Basisgegevens
Plaats Warnsveld
Bouwjaar 1905
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  38322
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
site van de molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Nooit Gedacht is een korenmolen in Warnsveld in de Nederlandse provincie Gelderland. Warnsveld maakt sinds 2005 deel uit van de gemeente Zutphen.

Al in 1850 werd ter plekke een molen gebouwd, deze is in 1869 als gevolg van blikseminslag afgebrand. Ook de opvolger van deze molen onderging in 1905 hetzelfde lot. Nog datzelfde jaar werd de huidige molen gebouwd. De molen is tussen 1905 en 1971 eigendom geweest van de familie Garssen. In 1973 verkocht de toenmalige gemeente Warnsveld de molen aan de huidige eigenaar, de Vereniging De Hollandsche Molen.

De molen wordt al twee generaties lang beheerd door de familie Abelskamp. Dirk Jan senior overleed op 10 mei 2011 in de molen, na meer dan 60 jaar betrokken te zijn geweest bij het molenaarsvak. Samen met zijn zoon Dirk Jan jr. heeft hij jaren de molen operationeel gehouden. Sinds zijn dood heeft Dirk Jan junior de supervisie overgenomen. Beiden deden en doen zij dit op vrijwillige basis.

De molen is uitgerust met drie koppel maalstenen en heeft daarnaast apparatuur voor het verwerken van meelproducten. De roeden van het wiekenkruis hebben een lengte van 22,50 meter. De binnenroede heeft fokwieken met zeilen. De buitenroede is uitgerust met het systeem Ten Have in combinatie met Van Busselstroomlijnneuzen.Monumenten in de buurt van Nooit Gedacht in Warnsveld

Huis Welgelegen: hoofdgebouw

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 1 Op rechthoekige grondslag deels onderkelderd HOOFDGEBOUW Huis Welgelegen onder met oud-Hollandse pannen gedekte ..

Huis Welgelegen: historische tuin- en parkaanleg

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 2 HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG. Het park in landschapsstijl van Welgelegen werd omstreeks 1832 aangelegd toen het..

Huis Welgelegen: tuinpriëel (voormalig tennishuisje)

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 3 Houten aan 3 zijden open TUINPRIEEL (voormalig tennishuisje) uit circa 1900. 6-vormige ongelijkzijdige grondslag ..

Huis Welgelegen: houten priëel

Molenstraat 2
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Omschrijving onderdeel 4 Houten PRIEEL uit circa 1900. Op rechthoekige grondslag onder zadeldak gesitueerd in het park even ten zuiden zu..

Nederlands hervormde kerk (Sint Martinus)

Kerkplein 1
Warnsveld (Gemeente Zutphen)
Ned.Herv.Kerk (St.Martinus). Toren ca.1100-XV B; koor ca.1400; schip XV B. Gerestaureerd na 1954 door J.Heineman. Driebeukige pseudobasiliek..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)