Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa "Bleyenburg" in Vught

Woonhuis

Ploegstraat 43
5261EG Vught
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Villa "Bleyenburg"

Villa "Bleyenburg". Gepleisterd (aan weerszijde, oost- en zuidzijde ook met getrokken horizontale voegen), oorspronkelijk 17e eeuw, doch omstreeks het midden van de 19e eeuw uitgebreid en verbouwd, vijf vensterassen breed pand met verdieping onder twee met blauwe Hollandse pannen gedekte schilddaken; gevels afgesloten met in pleisterwerk uitgevoerde kroonlijst, aan de westzijde hoger opgetrokken, rijker geprofileerd en voorzien van verdiepte velden. In de noordgevel 2 vensters met 6-ruits schuiframen en blinden op de b.g. en venster met T-raam op verdieping. In de oostgevel in totaal 8 vensters met afgeronde bovenhoeken, geprofileerde stucwerk-omlijsting met kuif en T-ramen en in het midden dubbele deuren met bovenlicht; tegen de noordzijde een laag uitbouwtje het gesneden gootlijst, tussen dit uitbouwtje en een oostelijk gelegen schuurtje met opengewerkte, gesneden gootlijst een smeedijzeren hek met gietijzeren kolommen. Tegen de zuidgevel een vlakgedekte, later aangebouwde serre met openslaande deuren en vensters met T-ramen; op de verdieping een laag, rechtgesloten venster en een rond venster. In de westgevel op de begane grond 3 vensters met T-ramen en blinden en een dubbele deur met bovenlicht; op de verdieping een hoger opgetrokken, door gekorniste kroonlijst met consoles afgesloten middenrisaliet met balkon, waarop twee balkondeuren uitkomen, omsloten door pilasters met verdiepte velden en erboven een boogveld met cartouche; vensters met T-ramen, stucwerkomlijsting en afgeronde bovenhoeken; tegen de noordzijde een gedeeltelijk houten aanbouw, waarop een balkon. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38162
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa "Bleyenburg" in Vught

Sint Petrus

Heuvel 2
Vught
Inleiding De ROOMS-KATHOLIEKE KERK St. Petrus is gelegen in het centrum van Vught aan de Heuvel. De kerk werd tussen 1881 en 1884 gebouwd t..

Dubbel woonhuis met aangebouwde werkplaats

Marktveld 34
Vught
Inleiding Dubbel WOONHUIS met aangebouwde WERKPLAATS, daterend van XVIIB-1865. Het huis ligt aan de markt in het centrum van het dorp en i..

Villa Leeuwenburg

Kapellaan 2
Vught
Inleiding De VILLA "Leeuwenburg" is gelegen op de hoek van de Kapellaan en de Secretaris van Rooystraat. Het in Chaletstijl ontworpen pand ..

Pomp met lantaarn, gelegen in het midden van het dorpsplein op het marktveld

Marktveld 2
Vught
Inleiding De POMP met lantaarn is gelegen in het midden van het dorpsplein op het Marktveld. Sinds 1784 had er al een pomp op het Marktveld..

Leeuwenstein: gemeentehuis

Leeuwensteinplein 5
Vught
Inleiding Het GEMEENTEHUIS, dat gelegen is in een park in landsschapsstijl naar ontwerp van tuinarchitect D.F. Tersteeg kreeg haar huidige ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)