Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sinderen in Voorst

Boerderij

Voorsterklei 9
7383RW Voorst
Gelderland

Bouwjaar: vroeg 19e eeuw


Beschrijving van Sinderen

Op het gedeeltelijk nog omgrachte emplacement van het voormalige Huis Sinderen een gepleisterde boerderij van vroeg 19e eeuws karakter met spitsboogvensters waarvoor luiken. Vensters met 25-ruitsschuiframen. Deur met eenvoudig bovenlicht. Rechts van het woonhuis de uitwendig vernieuwde stal. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38046
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De tegenwoordige boerderij op Sinderen.
Sinderen volgens een 17e-eeuwse prent.

Sinderen is een voormalig kasteel in de gemeente Voorst, oostelijk gelegen van het dorp Voorst, in de Nederlandse provincie Gelderland.

Geschiedenis

De vroegst bekende vermelding van Sinderen als Sidram stamt uit 960, op een akte waarvan einde 16e eeuw een afschrift werd gemaakt. Koning Otto verklaart daarin dat hij, zijn vrouw Adelheidis en zijn ouders aan het door hem gestichte klooster in Maagdenburg een hof in de gouw Hamaland geschonken heeft, waarbij een hoeve “in Sidram” hoort. Sinderen wordt ook op een lijst van horige mannen uit omstreeks 1326 vermeld. Over de oorsprong is verder weinig bekend; of het een verdedigingsfunctie heeft gehad, zoals het nabijgelegen kasteel Nijenbeek, is vooralsnog onduidelijk.[1] In 1356 was het huis in bezit van Gerard, Dirk en Hendrik van Hackfoort, waarbij het kasteel in die tijd als "open huis" bekendstond voor de hertog van Gelre. Ook de geslachten Torck, Van Lynden en Sloet hebben het huis in hun bezit gehad. A.W.W. Sloet overleed in 1824 waarop erfgenamen het huis verkochten middels een veiling. Enkele jaren later werd het huis afgebroken. In 1965 heeft de gemeente de gracht gedempt door het vol met vuilnis te storten.[2]

Het is onbekend hoe dit kasteel er precies uit heeft gezien, omdat er verschillende afbeeldingen van zijn en naamsverwarring lijkt te bestaan met de buurtschap Voorst en Kasteel Sinderen in het dorp Sinderen tussen Varsseveld en Dinxperlo.


Monumenten in de buurt van Sinderen in Voorst

Het Hoen

Hoenweg 9
Voorst
Hoeve "'t Hoen". Boerderij met dwars op de stal gebouwd woonhuis en grote stenen schuur naast de stal. Het woongedeelte is gepleisterd, heef..

Nederlands hervormde kerk

Schoolstraat 16
Voorst
Ned. Herv. Kerk. Geheel met tufsteen beklede, 15e eeuwse dorpskerk, bestaande uit een driebeukige pseudobasilicaal schip en een eenbeukig, 3..

Toren der hervormde kerk

Schoolstraat 16
Voorst
Toren der Herv. Kerk. Romaans tufstenen bouwwerk uit de 12e eeuw, versierd met rondboog-spaarvelden, lisenen en boogfriezen. In de klokkever..

De Keizershof

Keizershofweg 3
Voorst
18e eeuwse boerderij met hoge puntgevel, waarin vlechtingen en vensters met schuiframen en luiken. Stal onder rieten wolfdak.

Groot-Oerink

Kerkstraat 29
Voorst
Laat 19e eeuwse boerderij van het traditionele, T-vormige type, van groot belang door de ligging ten noorde van de Herv. Kerk. Woongedeelte ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)