Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands hervormde kerk in Voorst

Kerkelijk Gebouw

Schoolstraat 16
7383CG Voorst
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Nederlands hervormde kerk

Ned. Herv. Kerk. Geheel met tufsteen beklede, 15e eeuwse dorpskerk, bestaande uit een driebeukige pseudobasilicaal schip en een eenbeukig, 3/8 gesloten koor. De oostelijke travee van de noorderzijbeuk is door een muur afgescheidenen en diende oudtijds tot sacristie. Over de zijbeuken kruisribgewelven; over middenschip en koor en houten koofplafond ter vervanging van de kruisribgewelven, welker fraai gebeeldhouwde kraagstenen nog aanwezig zijn. Tot de inventaris behoren onder meer: eikehouten preekstoel met toogpanelen, midden 17e eeuw; met bijbehorend doophek en lezenaar; grafzerken uit de 16e eeuw en later. Tegen de westwand van de noordbeuk een fresco uit 1566 met voorstelling van een abt, gesigneerd Gerids. In een Empire-kas een eenklaviers orgel, in 1843 gemaakt door C.F.A. Naber. In 1983 gerestaureerd door de Gebr. Reil. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 38044
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands hervormde kerk in Voorst

Toren der hervormde kerk

Schoolstraat 16
Voorst
Toren der Herv. Kerk. Romaans tufstenen bouwwerk uit de 12e eeuw, versierd met rondboog-spaarvelden, lisenen en boogfriezen. In de klokkever..

Groot-Oerink

Kerkstraat 29
Voorst
Laat 19e eeuwse boerderij van het traditionele, T-vormige type, van groot belang door de ligging ten noorde van de Herv. Kerk. Woongedeelte ..

De Keizershof

Keizershofweg 3
Voorst
18e eeuwse boerderij met hoge puntgevel, waarin vlechtingen en vensters met schuiframen en luiken. Stal onder rieten wolfdak.

'De Hoek/De Goede Reede'

Schoolstraat 25
Voorst
Inleiding VILLA `De Hoek' met HEK nu geheten `De Goede Reede', gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw waarschijnlijk naar ontwerp van..

De Rageboom

Wilhelminaweg 16
Voorst
"De Rageboom". Boerderij met dwars op de stal gebouwd, vijf vensterassen breed woongedeelte, waarin vensters met luiken en schuiframen met 1..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)