Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kolonistenwoning met voorhuis onder zadeldak en houten bedrijfsdeel in Boschoord

Woonhuis

Jongkindt Conincklaan 8
8387GK Boschoord (gemeente Westerveld)
Drenthe

Bouwjaar: ca. 1825 1825 ca. 1825

(1 recensie)

Beschrijving van Kolonistenwoning met voorhuis onder zadeldak en houten bedrijfsdeel

Eenvoudige kolonistenwoning van het Z.g.nieuwe type (midden 19e eeuw; mogelijk zelfs 1825-1835); het woongedeelte is grotendeels uit baksteen opgetrokken en wordt afgedekt door een met pannen belegd zadeldak, met twee schoorstenen. De voorgevel is uitgerust met een groter, een kleiner en een zoldervenster ter weerszijden van het rookkanaal 11/2-steens strekken en 1- steens rollaagjes; windveren en beitelingen langs de geveltoppen; staafankers. Het bedrijfsgedeelte is opgetrokken van houten palen, bekleed met geteerde planken; in de zijgevels verschillendsoortige vensters en een deur. Kenmerkende koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid. Gebouw behorende tot de kolonie-gebouwen van de Maatschappij van Weldadigheid. Zie voor een toelichtende beschrijving en karakter der kolonie en de aard der kolonie-woningen het registerblad betreffende het hoofdgebouw, Majoor van Swietenlaan 28 te Frederiksoord, bekend als Huis Westerbeek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37508
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Kolonistenwoning met voorhuis onder zadeldak en houten bedrijfsdeel
5
Recensie door: ()
In deze woning, Jongkindt Conincklaan 8 te Boschoord ben ik als kind begin jaren 1950 opgegroeid. Mijn vader was daar toen jachtopzichter. Zelf heb ik nog een prachtige destijds gemaakte luchtfoto in kleur uit die periode.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kolonistenwoning met voorhuis onder zadeldak en houten bedrijfsdeel in Boschoord

Kolonistenwoning met voorhuis met aanbouw en bedrijfsdeel onder rieten schilddak

Jongkindt Conincklaan 5
Boschoord (Gemeente Westerveld)
Koloniewoning (XIX A). Bakstenen voorhuis met gepotdekseld bedrijfsgedeelte onder rietgedekt schilddak; aan rechterzijde voorzien van haaks ..

Schoolmeesterswoning onder zadeldak

Schoollaan 1
Boschoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig bakstenen schoolmeesterswoning (XIX B), onder (thans met sneldekpannen belegd zadeldak; windveren met makelaar langs de geveltop. ..

Openbare Voorm. openbare lagere school

Schoollaan 1
Boschoord (Gemeente Westerveld)
Eenvoudig schooltje, XIX B vermoedelijk 1876, als rijksschool bekend stond om haar goede voorzieningen en leermiddelen. Bakstenen gebouw op ..

Dorpskerk, Hervormde kerk en klokkenstoel

Boijlerweg 87
Boijl (Gemeente Weststellingwerf)
Ned.Herv.Kerk. en klokkestoel. Eenvoudig eenbeukig gotiserend kerkje met vlakke westgevel waarop ankers met 1617, later oostwaarts uitgebrei..

Molen van Vledder

De Bree 1
Vledder (Gemeente Westerveld)
Aan de rand van het dorp Vledder gelegen STELLINGKORENMOLEN. In 1968 ongeveer ter plaatse van de in 1936 afgebroken molen van Eleveld met ge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)