Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Jacobskerk in Venlo

Kerkelijk Gebouw

Helschriksel 62
5911GS Venlo
Limburg

Bouwjaar: 15e eeuw, 1932


Beschrijving van Sint-Jacobskerk

Voormalige St. Jacobskapel. Westelijk gedeelte van een laatgotische kapel, circa 1500. Tegen de noordelijke hoeksteunbeer in een modern houten kastje een madonnabeeld. XVI B; kroontje en acepter geschonken in 1738. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37164
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Jacobskerk (Venlo)
kapel van de voormalige Sint-Jacobskerk in Venlo
kapel van de voormalige Sint-Jacobskerk in Venlo
Plaats Venlo
Gebouwd in 15e eeuw
Restauratie(s) 1932
Gewijd aan Sint-Jacob
Monumentnummer  37164
Architectuur
Bouwmethode laatgotiek
Bouwmateriaal baksteen
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Jacobskerk is een eenbeukige kerk in de Venlose Middeleeuwse binnenstad, op de hoek van het Maasschriksel en Helschriksel, die deel uitmaakte van het voormalige Sint Jacobsgasthuis.

Het betreft het westelijk deel van een laatgotische kapel van 1533, toebehorend aan het toen gebouwde Sint-Jacobsgasthuis.

In 1702 werd de kerk bij een belegering grotendeels vernield. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de rest van de overgebleven kerk vernield, waarna alleen de kapel is overgebleven van de oorspronkelijke kerk, welke dateert van vóór 1500.

In 1932 werd de overgebleven Sint-Jacobskapel door Jules Kayser gerestaureerd. Markant detail van deze kapel is een houten kastje met daarin een Madonnabeeld uit de 2e helft van de 16e eeuw in de noordwestelijke hoeksteunbeer. Sindsdien fungeerde de kapel als toegang tot een kantoor, en wel het administratiekantoor van gemeentewerken van Venlo. Momenteel wordt de kapel af en toe gebruikt voor opvoeringen van lichte muziek.

Naast de Sint-Jacobskapel zijn in 2009 tijdens opgravingen restanten van een armenkerkhof gevonden.Monumenten in de buurt van Sint-Jacobskerk in Venlo

De Luif

Gedeelte Stadsommuring, Op de Miste
Venlo
"De Luif". Gedeelte van de stadsommuring, XVI B, met weergang rustend op zeven rondbogen.

Stadhuis Venlo

Markt 1
Venlo
Stadhuis, behoudens enkele restanten uit midden XVI, in 1597-1601 opgetrokken door Willem van Bommel uit Emmerik; de voorgevel geflankeerd d..

Voormalige stadsschool/Ald Weishoès

Grote Kerkstraat 31
Venlo
Voormalige stadsschool, in 1926 geheel vernieuwd met behoud vaan de voorgevel met ankerjaartal 1611, vensterbogen met diamantkoppen en twee ..

Vrm Drukkerij Wolters-Van Wylick

Grote Kerkstraat 27
Venlo
Huis met brede lijstgevel en een schilddak. Ellipsboogvensters en ellipsbogige ingangsomramingen van hardsteen, gedateerd 1820 (een tweede i..

Huize Schreurs

Grote Kerkstraat 19
Venlo
Huis met rijk door nissen gelede gezwenkte gevel, voorzien van het ankerjaartal 1588, een renaissancegevelsteen met het alliantiewapen Vogel..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)