Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Brederode in Santpoort Zuid

Kasteel Buitenplaats

Velserenderlaan 2
2082LA Santpoort Zuid (gemeente Velsen)
Noord Holland

Bouwjaar: 13e eeuw 1200 13e eeuw


Beschrijving van Kasteel Brederode

Brederode, Overblijfsels slot, muren, grachten en aardwerken. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 37110
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ruïne van Brederode
De Ruïne van Brederode
De Ruïne van Brederode
Locatie Santpoort-Zuid, Nederland
Coördinaten 52° 26′ NB, 4° 37′ OL
Gebouwd in eind 13e eeuw
Monumentale status Beschermd
Monumentnummer  37110
Website http://www.ruinevanbrederode.nl/
Detailkaart
Ruïne van Brederode (Nederland (hoofdbetekenis))
Ruïne van Brederode

Met de Ruïne van Brederode worden de resten aangeduid van Kasteel Brederode bij Santpoort-Zuid. Het kasteel is in de tweede helft van de 13de eeuw gesticht door Willem I van Brederode (1226?–1285). Deze stamt af van de heren van Teylingen, die verwant waren aan de graven van Holland. Het kasteel vormde onderdeel van de hoge heerlijkheid Brederode, waarmee de heren van Brederode in de 13e eeuw door de graaf van Holland waren beleend.

Geschiedenis

Negentiende-eeuwse reconstructie

De naam Brederode verwijst naar een stuk bosgrond (Brede Roede) dat gerooid werd, waarop het kasteel is gebouwd. Eerst bestond het kasteel slechts uit een woontoren. Rond 1300 werd de toren afgebroken waarna Dirk II van Brederode een vierkant kasteel liet optrekken.

Tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten bleven de Brederodes trouw aan Margaretha van Beieren, waardoor het kasteel in 1351 belegerd werd door de Kabeljauw-gezinde Gijsbrecht II van Nijenrode. Na de overgave was het kasteel zo zwaar beschadigd, dat het werd gesloopt.

Na de verzoening tussen de Brederodes en de graven in 1354 is het weer herbouwd. Het werd niet meer bewoond, maar bleef wel een uitvalsbasis voor de Hoeken, onder aanvoering van Willem van Brederode.

Omdat de Hoeksen in 1426 Haarlem belegerden, verwoestten Kabeljauwen het zuidelijke gedeelte van het kasteel. Het werd Willem van Brederode verboden het kasteel te "versterken, vastmaken of te bolwerken" waardoor het niet hersteld kon worden. Uiteindelijk werd het noordelijke gedeelte in 1464 toch weer hersteld. Tijdens de opstand van het Kaas- en Broodvolk in 1492 werd het kasteel geplunderd door Duitse soldaten. Sindsdien werd het niet meer bewoond. In 1568 kwam het aan de Staten van Holland.

Na het verlies van de Watergeuzen in de Slag op het Haarlemmermeer moest Haarlem zich in 1573 na het beleg van Haarlem overgeven aan de Spaanse soldaten. Hierbij werd de protestantse Lancelot van Brederode door hen onthoofd en werd het kasteel geplunderd en in brand gestoken. Vervolgens viel de ruïne ten prooi aan het oprukkende stuifzand van de duinen. In 1579 kreeg een zijtak van de Brederodes de heerlijkheid weer van Holland in leen. In 1679 stierf Wolfert van Brederode (1649-1679), de laatste heer van Brederode, waarmee de ruïne weer verviel aan de Staten van Holland en daarmee aan de staat der Nederlanden. Bij de vorming van de Bataafse Republiek in 1795 werden alle gewestelijke eigendommen genationaliseerd. Tot 15 januari 2016 was de ruïne dus eigendom van de Staat in portefeuille van de Rijksgebouwendienst. Dit monument is op 15 januari 2016 overgedragen aan de Nationale Monumentenorganisatie.

In de 19e eeuw was de ruïne een van de eerste bouwwerken die in opdracht van de staat werden gerestaureerd. Dit gebeurde op nogal romantische wijze. De overblijfselen van het kasteel van de Brederode's staan geregistreerd als het eerste rijksmonument.

Trivia

Afbeeldingen

Externe link


Monumenten in de buurt van Kasteel Brederode in Santpoort Zuid

Boerderij Middenduin

Middenduinerweg 89
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Boerderij Middenduin. Gepleisterd woongedeelte onder pannen zadeldak tussen puntgevels, 18e eeuw. Vensters met luiken. Naast het woonhuis ee..

Gepleisterd pand zonder verdieping en met pannen schilddak

Middenduinerweg 85
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Gepleisterd pand zonder verdieping en met pannen schilddak, 18e eeuw.

Pand met pannen zadeldak en puntgevel met vlechtingen en toppilaster

Middenduinerweg 85
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Pand uit de 17e eeuw met pannen zadeldak en puntgevel met vlechtingen en toppilaster.

Gepleisterd pand zonder verdieping onder hoog met pannen gedekt schilddak. Twee vensters met negenruitsschuiframen in de voorgevel

Middenduinerweg 85
Santpoort Zuid (Gemeente Velsen)
Gepleisterd pand zonder verdieping onder hoog met pannen gedekt schilddak, 18e eeuw. Twee vensters met negenruitsschuiframen in de voorgevel..

Voormalige dubbele dienstwoning

Brederodelaan 40
Bloemendaal
Inleiding Voormalige dubbele DIENSTWONING, in oorsprong behorende bij het in aanleg uit 1846-1849 daterende "Gesticht Meerenberg", sinds 19..

Kaart & Routeplanner


Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven