Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Station Valkenburg in Valkenburg

Gebouw

Stationsstraat 10
6301EZ Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: 1853
Architect: Jacobus Enschede

Top 100 monument

Station Valkenburg

Het Spoorwegstation is het oudste en nog in gebruik zijnde station in Nederland. Gebouwd in 1853 voor de Aken-Maastrichtse Spoorweg Maatschappij. Oorspronkelijk enkel een middengebouw en twee los staande gebouwtjes aan weerszijden daarvan, later in dezelfde stijl tot één geheel samengevoegd. Het symmetrische gebouw wekt de indruk een middeleeuws kasteel te zijn en moet daarmee, geheel volgens 19de-eeuwse romantische opvattingen, bij de treinreiziger zowel vertrouwen als ontzag hebben ingeboezemd. Het gebouw is opgetrokken in mergel, een in dat gebied voorkomende bouwstof, en is versierd met onder andere arkeltorentjes op hardstenen consoles en wapens van steden. De architect was Jacobus Enschede. Het bijzondere uiterlijk van het station is te verklaren uit de ontstaanstijd van het station; pas na 1860 kwam de aanleg van spoorwegen en -stations goed op gang. Voordien betekende elk station een nieuw ontwerp van een geheel nieuwe bouwopdracht. Standaardisatie in typen ontstond pas na het jaar 1860. Uit stilistisch oogpunt is het station een uitzonderlijke vertegenwoordiger geworden van het eclecticisme; vanwege de ouderdom is het bouwwerk bijzonder als monument van de geschiedenis van het transport en het openbaar vervoer, dat bovendien nog steeds zijn oorspronkelijke functie uitoefent. Als type van de stationsbouw in Nederland is dit station uniek, omdat het voor de standaardisatie van de gebouwen in een architecuur, die qua klasse werd bepaald, werd gebouwd.

Beschrijving van Station Valkenburg

Station N.S. Neogotiek in Engelse geest, 1853, met latere vergrotingen in dezelfde trant. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36786
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Station Valkenburg in Valkenburg

Villa Jacoba

Kloosterweg 4
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding: In 1825 in Willem II-Gotiek gebouwde VILLA Jacoba, ingeschreven in het kadaster 1854. De villa is fraai gesitueerd in een parkac..

Dependence Hotel Prinses Juliana

Sittarderweg 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In Traditionalisme omstreeks 1925 in opdracht van de familie Stevens gebouwde VILLA. De villa is markant gesitueerd in een parkac..

Villa Beukenhof

Broekhem 6
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een traditionele bouwstijl met expressionistische invloeden in 1937 naar een ontwerp van architect J.H. van den Bongard uit He..

Dubbel herenhuis

Reinaldstraat 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Met elementen van het Neo-Classicisme in 1889 gebouwd dubbel HERENHUIS. Het dubbel herenhuis maakt deel uit van een gesloten st..

Voormalige Villa Leeuwenhorst

Nieuweweg 52
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding In een Eclectische trant in 1888 in opdracht van Jonkheer Louis van der Maesen de Sombreff gebouwde VILLA. De oorspronkelijke ben..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)