Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kasteel Valkenburg op de Heunsberg in Valkenburg

Kasteel Buitenplaats

Grendelplein 13
6301BS Valkenburg (gemeente Valkenburg aan de Geul)
Limburg

Bouwjaar: vanaf 1040 14e-15e eeuw (muurgedeelten) 1672 (verwoest)

Top 100 monument

Kasteel Valkenburg op de Heunsberg

Valkenburg, ruïne van het kasteel: aan de zuidkant van het stadje Valkenburg liggen op een uitloper van de langgestrekte heuvelrug, de Heinsberg genaamd, de overblijfselen van een oud bergslot die via een dwingel aan de oostzijde bereikbaar zijn. De oudste vermelding van een kasteel op deze plaats dateert uit 1040; in 1329 werd dit kasteel geslecht. Na wederopbouw en diverse belegeringen en bombardementen werd het kasteel in 1672 op bevel van Koning-Stadhouder Willem III opgeblazen. Sindsdien deden de puinresten dienst als "mergelsteengroeve" voor de omgeving. De bouwkundige relicten bestaan onder meer uit de noordmuur van het hoofdgebouw, restanten van een dwingelpoort, een lange dwingelmuur, een droge gracht, een trap die toegang verschaft tot een onderaardse gang alsmede enkele oude restanten van de Kapruintoren en de Molentoren. De zogeheten `ridderzaal" vormt het belangrijkste resterende gebouwde onderdeel; deze ruimte met binnenmaten van 30 bij 12 meter is vrijwel uniek voor Nederland te noemen op grond van het formaat en de monumentaliteit die zelfs nog uit de ruineuze toestand spreekt. Een ander belangrijk gebouwonderdeel is de voormalige 16-hoekige toren aan de zuidzijde van het binnenplein. Deze toren is waarschijnlijk rond 1175 gebouwd en heeft een doorsnede van 16 meter, terwijl de muren 2 meter dik zijn. Verder is nog het overblijfsel van een 10-hoekige toren vermeldenswaard; hiervan bedraagt de diameter 9.50 meter en de muren zijn 2 meter dik. De bijzondere cultuurhistorische waarde betreft de ouderdom van de onderdelen van dit oude kasteelcomplex en het, voor Nederland unieke feit dat de aanleg een bergslot is die via een dwingel toegankelijk is. De archeologische bevindingen die in de loop der jaren zijn gedaan, kennen aan de ruïne bovendien bijzondere documentaire waarden toe.

Beschrijving van Kasteel Valkenburg op de Heunsberg

KASTEEL VALKENBURG, verwoest 1672; burchtruine op de steile helling ten zuiden van de stad. Het kasteel, waarvan nog belangrijke muurgedeelten overeind staat, XIX-XV, was aan alle zijden omgeven door een omhoog klimmende versterkte weg, een z.g. dwingel waarvan aan de oostzijde resten bewaard zijn. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36769
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Kasteel Valkenburg op de Heunsberg in Valkenburg

Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Valkenburg op de Heunsberg

Op heuvel in het stadje
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel Valkenburg. (10e-17e eeuw). Datering: 10e - 17e eeuw. Het monument is van wetenschappelijke-..

Grendelpoort

Grendelplein 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Van de middeleeuwse versterkingen der stad bestaat nog de Grendelpoort aan de westzijde.

Wegkruis

Grendelplein 20
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Wegkruis; corpus XVIII.

Gemeentegroeve

Cauberg 2
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Inleiding Het ondergrondse gangenstelsel van de Gemeentegroeve is in de loop der eeuwen ontstaan ten behoeve van de winning van kalksteen (..

Poortje Maternusstraat

Berkelstraat 13
Valkenburg (Gemeente Valkenburg aan de Geul)
Poortje met accoladeboog, waarin een ramskop; met opschrift 1724 REN 1948.

Kaart & Routeplanner