Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voormalige brouwerij "de Boog", klokgevel in Utrecht

Nijverheid Industrie

Oudegracht 367
3511PG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Voormalige brouwerij "de Boog", klokgevel

Voormalige brouwerij "de Boog", klokgevel, XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36589
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het brouwerijcomplex in het jaar van de sluiting in aquarel gezet door Anthony Grolman.

De Boog was een bierbrouwerij in de Nederlandse stad Utrecht. Zij was gevestigd aan de Oudegracht ter hoogte van de Vollersbrug.

Geschiedenis

Brouwerij De Boog bestond reeds in 1584 en de brouwersfamilie Van Wyckerslooth[1] had de brouwerij tot diep in de 17e eeuw in bezit. De Oudegracht was in Utrecht een belangrijke vestigingslocatie voor brouwerijen. Het grachtwater kon gebruikt worden als grondstof in het brouwproces en logistiek diende de gracht voor de aan- en afvoer. Volgens een schrijven in de 17e eeuw raakte de brouwerij tijdens de zomerstorm van 1674 ernstig beschadigd.

Bijlevelt en later Willem de Kock waren in de 18e eeuw eigenaar van deze brouwerij. Willem de Kock liet bij zijn overlijden in 1761 vrijwel alles, inclusief de brouwerij en achterliggende gronden richting stadswal, na aan de rooms-katholieke Armenkamer. Deze dreef vervolgens deze vermaarde en florerende brouwerij. Gaandeweg stichtte de Armenkamer tevens op het achterterrein de Zeven Steegjes en vernoemde daarin een aantal straatjes naar de brouwerij (Boogstraat, Kockstraat, Brouwerstraat en Moutstraat). In 1897 sloot De Boog haar deuren in de concurrentiestrijd met grote industriële brouwerijen. Op 6 april 1897 werd De Boog voor fl. 31.000 verkocht aan de Maatschappij tot exploitatie van onroerende goederen.

Na 1897 werd het pand voor verschillende doeleinden gebruikt. Er zat achtereenvolgens een sigarenfabriek en een drankhandel in. Daarna heeft het jaren als opslagruimte dienstgedaan tot het begin jaren 80 van deze eeuw door brand verwoest werd. In 1989 vond een grondige verbouwing plaats. Er kwamen twee atelierwoningen in en een groepswoning met vijf eenheden. Ook de vier kelders werden hersteld en waterdicht gemaakt. Aan de gevel werd weinig veranderd. In 1990 werd er een dansstudio gevestigd.

De panden van het brouwerijcomplex aan de Oudegracht 367, 369H en 371 zijn een rijksmonument en zijn in gebruik als woonhuis.

Afbeeldingen

Bronnen

Noten

  1. Deze familie had tevens de Oudegracht 279 en 281 in bezit.Monumenten in de buurt van Voormalige brouwerij "de Boog", klokgevel in Utrecht

Pand met klokgevel

Oudegracht 365
Utrecht
Pand met klokgevel 19e eeuw. Op de hoek Lange Rozendaal.

Pand met gevelteken brouwerij "De Boog" en klokgevel, twee bouwlagen, drie traveeën breed

Oudegracht 371
Utrecht
Een 18e eeuws pand van twee bouwlagen met de nok loodrecht op de straat. Het heeft een klokgevel, drie lagen suggererend, waarboven een dic..

Pand met lijstgevel

Oudegracht 363
Utrecht
Pand met lijstgevel, XIX B.

Bedrijfsgebouw op de werf, behorende bij brouwerij "De Boog" die hier aan de Oudegracht lag

Oudegracht 369H
Utrecht
Bedrijfsgebouw op de werf, behorende bij brouwerij "De Boog" die hier aan de Oudegracht lag. Het betreft twee bouwdelen van twee bouwlagen ..

Pand met lijstgevel

Oudegracht 361
Utrecht
Pand met lijstgevel, XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)