Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Welgelegen, theekoepel in Akkrum

Tuin Park Landgoed

Heechein 5
8491EL Akkrum (gemeente Boarnsterhim)
Friesland

Bouwjaar: 18e eeuw 1800 18e eeuw


Beschrijving van Welgelegen, theekoepel

Inleiding THEEKOEPEL, 18de-eeuws, thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt (overleden 1924). Het complex is in de jaren 1928-1929 aangelegd op een perceel dat eertijds de wandeltuin met vijvers en monumentaal geboomte van een buitenhuis met theekoepel was. Het huis werd in de 18de eeuw gesloopt. De 18de-eeuwse theekoepel en de eveneens 18de-eeuwse zonnewijzer bleven bewaard. De wandeltuin, het laatst eigendom van de familie Van der Vegt, lag achter een hoge gemetselde muur. Deze werd afgebroken ten behoeve van de bouw van de huidige lage tuinmuur met balustrade. De theekoepel, die direct aan het Heechein ligt, is ingebed in een barok aandoende aanleg met buxushagen. De ronde vormen verwijzen naar de oost-west as met rond bassin in de tuin van Welgelegen (ontwerp J.W.Verdenius, 1929), waardoor toch een zekere relatie tussen beide tuinen ontstaat. De muurvleugels aan weerszijden zijn gereconstrueerd. Omschrijving Achtkante theekoepel, opgetrokken uit rode baksteen en gedekt door een bolvormig koperen dak; geprofileerde daklijst; achtkante topschoorsteen met geprofileerde randen; schoorsteenbord en koperen windvaan. Souterrain met deur, liggende vensters en ijzeren raamrooster. Eenvoudig omlijste verhoogd gelegen ingangspartij met dubbele paneel/glasdeuren; 12-ruits bovenlicht; hardstenen drietreeds stoep met bordes. In zeven van de acht muurvlakken een meerruitsschuifraam (12/16); het achtste blind. Sober maar verzorgd interieur. Waardering THEEKOEPEL van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en tuinhistorisch belang: - vanwege de ouderdom; - vanwege de sobere maar verzorgde architectuur van ex- en interieur; - vanwege de oorspronkelijke functie; - vanwege de herinnering aan het vroegere buitenhuis met wandeltuin waartoe de theekoepel eertijds behoorde; - vanwege de nieuwe in 1928-1929 ontstane relatie met het complex Welgelegen; - vanwege de visuele en functionele relatie met de overige onderdelen van het complex; - vanwege de bijzondere betekenis van de koepel voor het centrum van het terpdorp Akkrum. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35927
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Welgelegen, theekoepel in Akkrum

Welgelegen

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding WOONGEBOUW Welgelegen uit 1927-1929, behorende tot het complex van die naam dat bij testament werd gesticht door Suster van der V..

Welgelegen, tuin en tuinmuur

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding TUIN behorende bij het complex Welgelegen uit 1927-1929 dat bij testament werd gesticht door Suster van der Vegt (¿ 1924) en bes..

Zonnewijzer met voetstuk

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding ZONNEWIJZER met VOETSTUK, 18de-eeuws en thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Sus..

Tuinmuur met balustrade

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding TUINMUUR MET BALUSTRADE, ontworpen door architect SF. Hoekstra te Akkrum en behorende bij het door hem ontworpen complex Welgeleg..

Betonmuur

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding BETONMUUR van omstreeks 1900, gelegen op de oostelijke grens van het kerkterrein en dat van het complex Welgelegen. De muur vorm..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)