Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Maria Refugie", Birgittinessenklooster, gebouwengroep waarin opgenomen een deel van het voormalige Kasteel Vorstenborch in Uden

Kerkelijk Gebouw

Vorstenburg 1
5401AZ Uden
Noord Brabant

Bouwjaar: 1719


Beschrijving van "Maria Refugie", Birgittinessenklooster, gebouwengroep waarin opgenomen een deel van het voormalige Kasteel Vorstenborch

Birgittinessenklooster "Maria Refugie". Gebouwengroep waarin opgenomen een deel van het voormalige kasteel Vorstenborch, dat in 1720 is uitgebreid met kloostergebouwen en in 1739 met een kapel. De driezijdig gesloten kapel met dakruiter is door P.J.H. Cuypers vergroot. Inwendig stucgewelf op kooflijst en komposietpilasters; houten galerij op toscaanse zuilen. Uitwendig aan de zuidzijde gebeeldhouwde natuurstenen portaal. 18e eeuwse altaarretabels; dubbele eiken koorbanken met snijwerk uit de 16e eeuw; 18e eeuwse eiken preekstoel, voorzangersgestoelte met gesneden panelen uit de 16e eeuw; orgel uit 1757. Houten beelden: H. Maagd (14e eeuw); Christus op de Koude Steen 15e eeuw); Kruisdraging (15e eeuw); St. Anna te drieën (15e eeuw) St. Catharina (omstreeks 1500); St. Anna te Drieën (16e eeuw); op de galerijbalustrade kruisbeeld tussen Maria en Johannes (16e eeuw); Petrus en Paulus (18e eeuw), twee engelen (18e eeuw). In de refter 16e eeuws schilderij op paneel; bewening van Christus. voorts gesneden eiken preekstoel uit de 16e eeuw met laatgotisch en renaissance ornament; schilderij met gezicht op Den Haag. In de spreekkamer 17e eeuwse schouw met gebeeldhouwde wangen en 17e eeuwse haardplaat. Kloostergebouwen grotendeels met houten kruiskozijnen, gave interieurs en balkenzoldering, 17e en 18e eeuw. Tuinmuur met tandlijst in baksteen en met steunberen. Mechanisch torenuurwerk, 1843. In het klooster een horizontale zonnewijzer, in tin gegoten. Gesigneerd A V G 1765. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35830
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Maria Refugie", Birgittinessenklooster, gebouwengroep waarin opgenomen een deel van het voormalige Kasteel Vorstenborch in Uden

Heilig Hartbeeld

Kerkstraat 26
Uden
Inleiding In 1930 vervaardigde Wim Harzing voor de Sint Petrus Banden-parochie een HEILIG HART-GROEP. Deze zandstenen groep is geplaatst t..

R.K. pastorie

Kerkstraat 26
Uden
Inleiding De blokvormige R.K. PASTORIE uit 1903 vormt samen met de al eerder beschermde neoromaanse Petruskerk en de H. Hartgroep een gaaf ..

St. Petrus' Stoel van Antiochie

Kerkstraat 24
Uden
St.Petrus'Stoel van Antiochie. Gewijd 1890 Ch. Weber. Driebeukige kruisbasiliek in neo-romano-gotische trant met achthoekige kruising, waaro..

Dubbele hernehuis in ambachtelijk-traditionele vormen

Kerkstraat 9
Uden
Inleiding Het dubbele HERENHUIS is gebouwd in ambachtelijk-traditionele vormen aan het eind van de 19de eeuw en vermoedelijk rond 1910 met ..

College van de Kruisheren

Kerkstraat 7
Uden
Inleiding Onderdeel van het voormalige COLLEGE van de Kruisheren, thans woonhuis en in 1885 gebouwd door de Paters Kruisheren in eenvoudige..

Kaart & Routeplanner