Meer dan 63.000 rijksmonumenten


St. Jozef (Heuvelkerk) in Tilburg

Kerkelijk Gebouw

Heuvelring 122
5038CL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1872-1889
Architect: H.J. van Tulder


Beschrijving van St. Jozef (Heuvelkerk)

St. Jozef (Heuvelkerk), 1872-1889, H.J. van Tulder. Driebeukig neogotische kruisbasiliek met straalkapellen rond de apsis, schoorbogen en westfront met twee torens, die achtkanten met frontalen en hoge spitsen dragen (voltooid 1888-1889). Het gepleisterde interieur heeft gelede pijlers, traceringen in hoog-gotische trant boven de scheibogen en stenen kruisribgewelven. Over de kruising een stergewelf. Belangrijk werk uit Van Tulders tweede periode, met invloeden, zowel van de rijpe Franse gotiek als van de St. Jan in Den Bosch. In hout gesneden neogotisch vleugelaltaar door H. van der Geld. Neogotische orgelkas. Orgel met Hoofdwerk, Positief, Echo en vrij Pedaal, in 1894 gebouwd door F.C. Smits II. Transept in de jaren vijftig uitgebreid met lage zijarmen. Koororgel met twee klavieren en vrijpedaal, gemaakt door F.B. Loret uit Mechelen in 1858 voor de rectoraatskerk van de Fraters aan de Gasthuisstraat te Tilburg, in 1905 overgeplaatst naar de O.L.Vrouwe van het H. Hart, in 1974 geplaatst in de H. Tneresiakerk en in 1998 aangekocht als koororgel voor de St. Jozefkerk, eveneens te Tilburg. Gaaf bewaard instrument van Loret, karakteristiek voor het werk van de maker en de tijd van ontstaan. Mechanisch torenuurwerk, 19de eeuw, later voorzien van elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35713
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Jozefkerk / Heuvelse kerk
Tilburg kerk.jpg
Plaats Tilburg
Denominatie Rooms-Katholiek
Coördinaten 51° 33′ NB, 5° 5′ OL
Gebouwd in 1889
Gewijd aan Sint Jozef
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35713
Architectuur
Architect(en) H.J. van Tulder
Stijlperiode neogotiek
Toren 72 meter hoge achthoekige toren
Interieur
Altaar Hendrik van der Geld
Orgel F.C. Smits 1894 (hoofdorgel)
Titelkerk
Bisdom 's-Hertogenbosch
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Heuvelse kerk of Sint-Jozefkerk is een neogotische kerk in Tilburg die tussen 1872 en 1889 werd gebouwd. Architect van de kerk was Hendrik Jacobus van Tulder. De kerk bevindt zich aan Heuvelring 122 dicht bij de Heuvel.

De parochie, die zich in de binnenstad bevindt, werd afgesplitst van de Sint-Dionysiusparochie van 't Heike omdat het aantal parochianen sterk was gegroeid.

De kerk is gebouwd in twee fases. De eerste was van 1872-1873, in welk jaar de kerk in gebruik werd genomen. Er was echter te weinig geld om de kerk geheel te voltooien. Van 1887-1889 werd de kerk afgebouwd, waarbij ook de twee 72 meter hoge achthoekige torens werden gebouwd. De kerk wordt beschouwd als één der belangrijkste werken van Van Tulder en is een van de grootste neogotische kerkgebouwen van Nederland.

Het bouwwerk heeft een monumentale ingangspartij in een dubbeltorenfront, die onder meer een roosvenster bevat en bekroond wordt door een Sint-Josefbeeld. Het interieur bevat glas-in-loodramen. Het hoofdaltaar is ontworpen door Hendrik van der Geld.

De kerk is in katholiek Nederland vooral bekend vanwege de altijddurende Eucharistische aanbidding die er plaatsvindt. Volgens een rooster wisselen de gelovigen elkaar af zodat er dag en nacht iemand in gebed is voor het uitgestelde Allerheiligste.[bron?]

Galerij

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van St. Jozef (Heuvelkerk) in Tilburg

Heilig Hartbeeld

Heuvelring 122 (bij)
Tilburg
Inleiding BEELD H. Hart van Jezus met sokkel, schansmuur en hekwerk uit 1921. Naar ontwerp van Aug. Hermans (Roermond, school van Dr. P.J.H..

Pastorie

Heuvelring 124
Tilburg
Inleiding PASTORIE uit de achttiende eeuw, in ca. 1872 verbouwd in Eclectische stijl ten behoeve van de naastgelegen St. Jozefkerk. De past..

Standbeeld in neo-classicistische stijl van koning Willem II

Heuvel
Tilburg
Inleiding STANDBEELD in Neo-Classicistische stijl van Koning Willem II uit 1852. Ontwerp van Edouard Francois Georges (1817-1895). Het beel..

Jugendstil woonhuis

Heuvelring 104
Tilburg
Inleiding Het Jugendstil woonhuis werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Donders. De ingangspartij werd..

Jugendstil cafe met bovenwoning

Heuvelring 102
Tilburg
Inleiding Het Jugendstil CAFE met BOVENWONING werd in 1908 gebouwd voor J. van Eijndhoven naar ontwerp van architect Jos Don..

Kaart & Routeplanner


Foto's (22)

Alle 22 foto's weergeven