Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Bakstenen vakwerkhuis van twee bouwlagen onder met pannen gedekt zadeldak in Vaals

Woonhuis

Von Clermontplein 8
6291AV Vaals
Limburg

Bouwjaar: 19e eeuw


Beschrijving van Bakstenen vakwerkhuis van twee bouwlagen onder met pannen gedekt zadeldak

19e eeuws bakstenen vakwerkhuis van twee bouwlagen onder met pannen gedekt zadeldak. Tot 1980 diende dit bouwwerk als berging bij het monument Van Clermontplein 6, bij de restauratie van dat woonhuis is het verplaatst en eveneens tot woning ingericht. Aan de voorzijde van het vakwerkhuis kraagt het dak uit, ondersteund door vier consoles. De ingang - een lattendeur met driedelig bovenlicht - bevindt zich rechts in de voorgevel, daarnaast twee vensters met zesruitsverdeling en opgeklampte luiken. Op de verdieping twee vensters met een vierruitsverdeling. De achtergevel is na de verplaatsing van het huis voorzien van een aanbouw in een bouwlaag van louter baksteen onder een met pannen gedekt lessenaarsdak. De vensters in de achtergevel zijn alle verschillend in roede-verdeling, de openslaande deur met driedelig bovenlicht en het venster op de begane grond bezitten opgeklampte luiken. In de beide zijgevels drie vensters met vierruitsverdeling. Het vakwerk is niet in een sterk met de wit gesausde muren contrasterende tint geschilderd. Het vakwerkhuis is vanwege constructie en toegepaste materialen van belang voor de architectuurhistorie, mede vanwege de oorspronkelijke relatie met het bijzonder monumentale rijzige woonhuis van Clermontplein 6. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 355806
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Bakstenen vakwerkhuis van twee bouwlagen onder met pannen gedekt zadeldak in Vaals

Herenhuis met twee woningen

Von Clermontplein 4
Vaals
Herenhuis met twee woningen; voorgevel van zes traveeën, XVIIId voorzien van geblokte hoeklisenen en geblokte segmentboogomlijstingen. Inga..

Herenhuis met voorgevel van vijf traveeën

Von Clermontplein 24
Vaals
HERENHUIS met voorgevel van vijf traveeën, XVIIId, voorzien van geblokte segmentboogomlijstingen. Ingang bordes met enkele trapopgang en ij..

Herenhuis

Koperstraat 44
Vaals
Herenhuis, XIX A.

Herenhuis

Koperstraat 42
Vaals
Herenhuis, XIXa.

Lutherse kerk

Von Clermontplein 1
Vaals
Lutherse KERK; vierkant bakstenen gebouw uit 1737 met afgeschuinde hoeken onder een tentdak; omlijstingen van Naamse steen met samengestelde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)