Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Achtkante Molen in Streefkerk

Molen

Beneden Tiendweg 8
2959LA Streefkerk (gemeente Liesveld)
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1761 1761 ca. 1761


Beschrijving van Achtkante Molen

"De Achtkante molen", poldermolen met stenen voet, waarop een achtkante, houten bovenbouw, reeds in 1751 aanwezig. Middelste ondermolen van de groep van vijf molens der Polder Streefkerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34924
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Achtkante Molen
De Achtkante Molen
De Achtkante Molen
Basisgegevens
Plaats Streefkerk
Bouwjaar ca. 1761
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante houten molen
Vlucht 26,4 meter
Functie poldermolen
Bestemming  voorheen het bemalen van de polder Streefkerk en Kortenbroek (1e trap), thans maalvaardig in circuit
Monumentnummer  34924
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Penlager van zeer korte, 3,87 m, Fyenoord bovenas gegoten tussen 1837 en 1840
Penlager van zeer korte, 3,87 m, Fyenoord bovenas gegoten tussen 1837 en 1840
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Achtkante Molen in Streefkerk is een houten achtkantige met rietgedekte molen en is omstreeks 1761 geplaatst. De molen is een middelste van de drie ondermolens, bemaalde in twee trappen de polder Streefkerk en Kortenbroek en was tot 1951 in bedrijf. In 1872 werd de houten wateras vermaakt tot een mantelstijl en ondertafelementscherf voor de Oude Weteringmolen. In 1873 werd de kap van de molen zowel aan de voor- als achterkant ingekort, mogelijk omdat de balkkoppen van de voeghouten waren ingerot. Ook werden toen slagstukken aangebracht tussen de voeghouten en overring. In 1932 werd er voor de kachel een rookkanaal met twee kleppen aangebracht. Voordien ging de rook gewoon door de molen omhoog, hetgeen nog te zien is aan de beroete balken en achtkantstijlen. In 1970/71 is de molen ingrijpend gerestaureerd, waarna deze in 1972 weer maalvaardig was. Door de veranderde omstandigheden kon het water niet meer uitgemalen worden en maalt de molen tegenwoordig in circuit. Eigenaar van de molen is de SIMAV.

Het gevlucht is Oud-Hollands en bestaat uit gelaste, 26,4 m lange, ijzeren roeden. De binnenroede met nummer 1 is gemaakt in 1971 door Van Iperen te Rijnsaterswoude. De buitenroede met nummer 205 is gemaakt in 1974 door de fabrikant Bremer te Adorp.

De kap van de molen draait op een kruiwerk met ijzeren rollen en enkele iepenhouten rollen in houten rollenwagens. Met behulp van een kruirad wordt de kap gedraaid.

De molen wordt gevangen (geremd) met een vaste vlaamse vang bestaande uit vier vangstukken. Om het bovenwiel zit een ijzeren hoep, waarop de vangstukken aangrijpen. De vangbalk zit in een hangereel en heeft een kneppel. De vang wordt bediend met een wipstok.

De molen heeft een 47 cm breed binnenscheprad met een diameter van 5,92 meter.

Zowel de zeer korte bovenas als de wateras zijn van gietijzer evenals het sintelstuk van het scheprad. Vlak voor de korte spruit ligt nog een niet meer in gebruik zijnde penbalk. Vroeger heeft er dus een langere bovenas in de molen gezeten. De korte spruit is van gelast staal.

Overbrengingen

Het bovenwiel heeft 54 kammen met een steek van 15,3 cm. De bovenschijfloop heeft 32 staven. Hierdoor draait de koningsspil 1, 69 keer sneller dan de bovenas. De onderschijfloop heeft 28 staven en het waterwiel (onderwiel) heeft 89 kammen met een steek van 16,0 cm. Hierdoor draait de wateras 0,315 keer langzamer dan de koningsspil. Het scheprad draait 0,53 keer langzamer dan de bovenas.

29 september 2012
Staart met galghout

Monumenten in de buurt van Achtkante Molen in Streefkerk

Kleine (Tiendweg) Molen

Beneden Tiendweg 7
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
"Kleine Tiendwegmolen", wipwatermolen, in 1751 reeds aanwezig. Meest oostelijk gelegen ondermolen van een groep van vijf, die de polder Stre..

Sluismolen

Beneden Tiendweg 8
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
Restanten van de reeds in 1716 aanwezige, doch door brand in 1979 gedeeltelijk verwoeste wipwatermolen en sluismolen - dienende als noordeli..

Oude Weteringmolen

Beneden Tiendweg 10
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
"Oude Weteringmolen", wipwatermolen, in 1751 reeds aanwezig. Meest westelijke der drie ondermolens, deel uitmakend van een groep van vijf mo..

Nederlands Hervormde Kerk

Kerkstraat 38
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
Ned. Herv. Kerk. Uit omstreeks 1500 daterende kruiskerk met breed schip, koor met zijkoor, beide driezijdig gesloten, en toren met blinde n..

Broekmolen

Wipwatermolen nabij Achterwaterschap
Streefkerk (Gemeente Liesveld)
Lage Boezem van de Overwaard, 220 m. ten oosten van de Zijdeweg. "Broekmolen", wipwatermolen, in 1614 reeds aanwezig. Borstnaald met opsch..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)