Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Rams Woerthe (sinds 1919 het gemeentehuis) in Steenwijk

Woonhuis

Gasthuislaan 2
8331MX Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1898-'99
Architect: A.L. van Gendt

Top 100 monument

Rams Woerthe (sinds 1919 het gemeentehuis)

Steenwijk, villa 'Rams Woerthe': de in 1899 gebouwde villa dient sinds 1919 als raadhuis en is gelegen in een park in Engelse landschapsstijl, naar ontwerp van Hens Copijn. De opdrachtgever van het gebouw en park was J.H. Tromp Meesters, die middels een prijsvraag A.L. van Gendt tot architect verkoos. Het ontwerp van de villa is zowel uit- als inwendig in de stijl van de Art Nouveau; ook het gietijzeren inrijhek is in deze stijl uitgevoerd. Het bouwwerk bestaat uit twee verdiepingen en vertoont een levendig aanzien door variërende bouwvolumes, gevelsprongen, materiaalgebruik en dakvormen. De oorspronkelijke villa is een totaal-ontwerp, d.w.z. dat er sprake is van een kunstzinnige noemer qua uitvoering van ex- en interieur. Voorts staat de uitvoeringskwaliteit van het vakmanschap op hoog peil. De wandschilderingen op de begane grond, in het trappehuis en op de verdieping zijn van Co Breman, terwijl voor het stucwerk beroep werd gedaan op artiesten uit Italië en Spanje. Het houtwerk van o.a. de trap, de lambrizeringen en de deuren met ijzeren beslagwerk zijn eveneens in Jugendstil uitgevoerd; het gebrandschilderd glaswerk in het trappehuis is van A. le Comti. Terzijde van het gebouw staat nog een houten broeikas met gietijzeren draagconstructie en Art Nouveau detaillering. Door zijn ligging in het park, waarmee het gebouw een ontworpen geheel vormt, en door de kunstzinnige cohesie van exterieur en interieur, alsmede door de goed behouden staat van het originele werk bezit 'Rams Woerthe' bijzondere cultuurhistorische waarde.

Beschrijving van Rams Woerthe (sinds 1919 het gemeentehuis)

Omschrijving VILLA "Rams Woerthe", behorende tot het complex "Rams Woerthe" bestaande uit villa, park en hek, werd in 1898 gebouwd in art nouveau-vormen door de Amsterdamse architect W. van Gendt, in opdracht van Jan Hendrik Tromp Meesters, graanhandelaar te Steenwijk. Sinds 1919 als gemeentehuis in gebruik. De villa is gelegen binnen een park in landschapsstijl ontworpen door Henri Copijn en aangelegd in 1899. De villa heeft een rechthoekige plattegrond, is opgetrokken uit vnl. rood-bruine baksteen op natuurstenen plint, is onderkelderd en bestaat uit twee bouwlagen onder door rode geglazuurde pannen gedekt zadeldak over middengedeelte en dito zadeldaken met afgewolfde toppen over de zijvleugels, waarvan de rechter met traptoren. De gevelvlakken worden verlevendigd door vensters van verschillende afmeting en vorm en door de toepassing van blauw/ groen geglazuurde baksteen en natuurstenen lateien, imposten, consoles etc. Ingangspartij met paddestoel-vormige hardstenen omlijsting, waarbinnen en waarboven gebrandschilderde ramen. De achtergevel, met veranda en erker, is grotendeels witgepleisterd. Aan de linkerzijde een, op een natuurstenen verhoging liggende, houten broeikas; gietijzeren draagconstructie met art nouveau-detaillering. Inwendig op de bel-etage een met wit marmer betegelde hal, overspannen door recht, gedecoreerd stucplafond, rustend op gedrukte bogen met geprofileerde lijsten en stucconsoles met dierfiguren. Eikenhouten trap; witmarmeren schouw met bewerkte stucboezem; eikenhouten, beklede banken en eiken deuren met beslag, alles art-nouveauvormen. De wandvlakken in hal en trappenhuis zijn voorzien van schilderingen van Co Breman en hebben grotendeels betrekking op verbouw, oogst en verwerking van graan. Gebrandschilderde ramen met stadsgezichtjes, figurale en florale motieven door A. le Comte en J. Suhl. Waardering Villa "Rams Woerthe", behorende tot het complex "Rams Woerthe" bestaande uit villa, park en hek, is van algemeen belang: - vanwege de ouderdom; - als fraai voorbeeld van een laat 19de-eeuwse villa met karakteristiek interieur; - vanwege de hoge mate van gaafheid van het exterieur en interieur; - vanwege de kenmerkende ligging binnen de parkaanleg; - vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van het complex. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 34571
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Het Rams Woerthe in 2010
Park van Rams Woerthe (met theehuis)
Oorlogsmonument bij Rams Woerthe door Hildo Krop

De villa Rams Woerthe in Steenwijk werd eind 19e eeuw in opdracht van de Steenwijker industrieel en filantroop Jan Hendrik Tromp Meesters als woonhuis gebouwd.

Geschiedenis

Het ontwerp is van A.L. van Gendt, vooral bekend als architect van het Concertgebouw in Amsterdam. Rams Woerthe, gebouwd in Art Nouveau-stijl (oftewel Jugendstil), kwam in 1899 gereed. De opdrachtgever Tromp Meesters heeft het huis slechts negen jaar bewoond. In 1908 overleed hij op 53-jarige leeftijd. Zijn weduwe wilde er niet blijven wonen en verkocht in 1917 het pand aan de gemeente Steenwijk voor de prijs van 90.000 gulden.

De gemeente Steenwijk vestigde er in 1919 het gemeentehuis in. Tijdens de Koude Oorlog bevond zich in de kelder van het gebouw een commandocentrum van de Bescherming Bevolking. In 1962 liet burgemeester Dingemans Wierts een wal om de villa aanleggen om dat gedeelte te beschermen tegen de fall-out van een mogelijke atoomaanval als gevolg van de Cubacrisis. Deze wal heeft er zes jaar gelegen.

Thans is de villa het bestuurscentrum van de gemeente Steenwijkerland met werkkamers voor burgemeester en wethouders. Tevens is het een trouwlocatie.

In januari 2016 werd het pand gekocht door Vereniging Hendrick de Keyser.

Park

Rams Woerthe wordt omgeven door een 10 hectare groot park in Engelse landschapsstijl, naar een ontwerp van Hendrik Copijn. In het park bevindt zich een lange slingerende vijver, parallel langs de oude, tegenwoordig afgedamde, Steenwijker Aa. Er zijn circa 45 verschillende soorten bomen en heesters te zien, onder andere beuken, linden, paardenkastanjes, moerascipressen en naaldbomen. Later is er een hertenkamp aangelegd. Ook staat er een theehuis in het park.

Villa

De voormalige villa staat in Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg. In het interieur zijn monumentale jugendstil-wandschilderingen van Co Breman te zien. In de entree en het trappenhuis zijn de gebrandschilderde glas-in-loodramen van Adolf le Comte te bewonderen.

Tentoonstelling Hildo Krop

In het gebouw, waar al vanaf 2002 een Kropkamer was, is sinds 2007 het Instituut Collectie Krop (ICK) gevestigd. In enkele zalen is een tentoonstelling te bezoeken over werk en leven van de uit Steenwijk afkomstige kunstenaar Hildo Krop, bekend als stadsbeeldhouwer van Amsterdam.

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van Rams Woerthe (sinds 1919 het gemeentehuis) in Steenwijk

Rams Woerthe, park

Gasthuislaan 2
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving Park behorende bij het complex 'Rams Woerthe', bestaande uit de villa "Rams Woerthe", het park en een hek. Het park is ontwo..

Rams Woerthe, hek

Gasthuislaan 2
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Omschrijving Hek behorende bij het complex 'Rams Woerthe', bestaande uit de villa "Rams Woerthe", het park en een hek. Het smeedijzeren H..

Dubbel herenhuis, linkerhelft

Kornputsingel 46
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, waarvan de even zi..

Dubbel herenhuis, rechterhelft

Kornputsingel 44
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het in 1882 in eclectische stijl gebouwde zes assen brede dubbele herenhuis behoort tot de oudste panden aan de Kornputsingel, wa..

Vrijzinnig-Hervormde kerk Voorm. Vrijzinnig-Hervormde kerk (sinds 1990: uitvaartcentrum)

Kornputsingel 40
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Inleiding Het op 25 september 1898 ingewijde pand in de stijl van de Hollandse Neo-renaissance is gebouwd als kerk voor de Vereniging van V..

Kaart & Routeplanner