Meer dan 63.000 rijksmonumenten


American Hotel in Amsterdam

Woonhuis

Leidseplein 28
1017PT Amsterdam
Noord Holland

Bouwjaar: 1900
Architect: W. Kromhout

Top 100 monument

American Hotel

Amsterdam, Hotel American: het op de eeuwwisseling gebouwde hotel, naar ontwerp van W. Kromhout, moet worden gezien als een doelbewust gezocht en gevonden alternatief voor de toenmalige heersende opvattingen over kunst en bouwkunst. "American" onderscheidt zich van de 19de eeuw door een geheel eigen ornamentiek, ontsproten aan de kunstzinnige kwaliteiten van Kromhout, en biedt gelijktijdig op artistieke wijze een unieke uiting van de Art Nouveau van die dagen. Toch is het ontwerp een "kind van zijn tijd", want het verbindt de fantastische stroming van de fin-de siecle, via de Nieuwe Kunst met de opvattingen van de Amsterdamse School. Het fantastische, als expressionistische element is in de architectuur van "American" te herkennen in bijvoorbeeld de smeedijzeren decoraties en tegeltableaux (ontwerp van L. Nienhuis) terwijl het (traditionele) baksteengebruik aansluit bij de architectuur van Berlage en de latere Amsterdamse School, en de overdadige toepassing van galerijen, erkers, balcons en dakkapellen een geheel eigen cachet en levendigheid aan het ontwerp verstrekt. Verder zijn de grote cafezaal met gebrandschilderde ramen en wandschilderingen in de stijl van de Amsterdamse School. Hotel American vormt in het oeuvre van Kromhout het hoogtepunt en vervult in de Nederlandse architectuurgeschiedenis de rol van gebouwde liaison tussen de 19de en 20ste eeuw, redenen waarom het gebouw, mede door zijn stedebouwkundige ligging aan het Leidseplein, van bijzondere cultuurhistorische waarde kan worden geacht.

Beschrijving van American Hotel

American Hotel, van 1898-1900 door W.Kromhout en W.G.Jansen gebouwd in een nog bij de richting van Berlage aansluitende, maar door toepassing van vele galerijen, erkers, balkons, dakkapellen enz. veel levendiger trant. Merkwaardige hoektoren met ronde klokkenverdieping op vierkante onderbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 3403
Laatste wijziging: 2015-01-12 19:49:54.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
American Hotel
American hotel amsterdam 4.jpg
Hotel
Locatie Amsterdam
Adres Leidseplein
Monumentstatus rijksmonument
Monumentnummer 3403
Hotelketen Eden Hotel Group
Architect Willem Kromhout en H.G. Jansen
Openingsdatum 1881, herbouw 1902
Aantal kamers 175
Website
Portaal  Portaalicoon   Toerisme
De fontein voor het hotel
Het hotel in 1902

Het American Hotel is een hotel in Jugendstil-stijl aan het Leidseplein in Amsterdam. Het hotel is gelegen naast de Stadsschouwburg. In het hotel met zijn beroemde Café Américain bevindt zich de oudste leestafel van Amsterdam. Het hotel wordt door de Amsterdammers vaak simpelweg het Americain genoemd.

Geschiedenis

Cornelis Alidus Anne Steinigeweg (1825-1900) was de opdrachtgever van het eerste American Hotel. De architect was Ed Cuypers. Als het American Hotel "Hotel Americain" genoemd wordt in sommige beschrijvingen is dat "simpelweg" onjuist. Het café heet Café Americain en het hotel American Hotel. Het eerste American Hotel werd in 1881 gebouwd. Het hotel werd twintig jaar later afgebroken om in 1902 plaats te maken voor een nieuw hotel in Jugendstil-stijl, ontworpen door de architecten Willem Kromhout en H.G. Jansen.

Hierna is het hotel in 1929 en 1954 uitgebreid. In de jaren 1970 kreeg het gebouw de monumentenstatus en in 1985, 2000 en 2007 is het hotel gerenoveerd.[1]

Na meerdere malen van eigenaar te zijn gewisseld werd InterContinental Hotels in de jaren 1980 de eigenaar. In 2005 deed deze hotelgroep het Americain van de hand en werd het hotel onderdeel van Eden Hotel Group.[2][3] In januari 2019 werd bekend dat het hotel werd verkocht aan de Hard Rock Group. Na een verbouwing van de kamers en de openbare ruimten zal het de naam Hard Rock Hotel krijgen.[4][5]

Fontein

De renovatie van de fontein in het gazon voor Café Américain is bekostigd uit een legaat van de danspedagoog Hans Snoek. Het bassin heeft de vorm van een snoek. De sculptuur Vissen (1962) is van de beeldhouwster Gerarda Rueter.

Trivia

  • De danseres Mata Hari bracht in het hotel haar eerste huwelijksnacht door (10/11 juli 1895). Deze kamer wordt nog steeds als "Mata Hari-suite" verhuurd.
  • De Britse drugshandelaar Roy Adkins werd op 28 september 1990 in het hotel vermoord.
  • Het eerste seizoen van de talkshow RTL Late Night werd live uitgezonden vanuit dit hotel.

Literatuur

  • Ons Amsterdam 2002, 2005.
  • W.A.Paap - Vincent Haman. Amsterdam: Versluys 1898.
  • Het land der Letteren, samenstelling A. van Dis en T. Hermans, uitg. Meulenhoff 1982.

Externe link


Monumenten in de buurt van American Hotel in Amsterdam

Uitbreiding American Hotel

Leidseplein 28
Amsterdam
Inleiding. Naar ontwerp van de architect G.J. Rutgers in samenwerking met K. Bakker in 1927-1928 tot stand gekomen HOTEL, als uitbreiding v..

Stadsschouwburg Amsterdam

Marnixstraat 429
Amsterdam
Stadsschouwburggebouw, bestaande uit een zelfstandig, rijk gedetailleerd toeschouwersgebouw en een eveneens zelfstandig, doch hoger opgetrok..

Leidsebrug

Leidseplein/Singelgracht
Amsterdam
Inleiding In 1923 door P.L. Kramer in Amsterdamse School-stijl ontworpen en in 1925 gerealiseerde vaste PLAATBRUG met twee doorvaarten, gen..

Hirsch Gebouw

Leidseplein 25
Amsterdam
Inleiding Op de hoek van Leidseplein en Kleine-Gartmanplantsoen in 1911-'13 tot stand gekomen WARENHUIS naar ontwerp in Um 1800-stijl van A..

Hoekhuis met pilaster-halsgevel met oeils-de-boeuf en een pothuis tegen de zijgevel

Leidseplein 24
Amsterdam
Hoekhuis met pilaster-halsgevel met oeils-de-boeuf en een pothuis tegen de zijgevel (1665).

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)