American Hotel in Amsterdam

Leidseplein 28
1017PT Amsterdam

Architect: W. Kromhout

Top 100 monument

American Hotel

Amsterdam, Hotel American: het op de eeuwwisseling gebouwde hotel, naar ontwerp van W. Kromhout, moet worden gezien als een doelbewust gezocht en gevonden alternatief voor de toenmalige heersende opvattingen over kunst en bouwkunst. "American" onderscheidt zich van de 19de eeuw door een geheel eigen ornamentiek, ontsproten aan de kunstzinnige kwaliteiten van Kromhout, en biedt gelijktijdig op artistieke wijze een unieke uiting van de Art Nouveau van die dagen. Toch is het ontwerp een "kind van zijn tijd", want het verbindt de fantastische stroming van de fin-de siecle, via de Nieuwe Kunst met de opvattingen van de Amsterdamse School. Het fantastische, als expressionistische element is in de architectuur van "American" te herkennen in bijvoorbeeld de smeedijzeren decoraties en tegeltableaux (ontwerp van L. Nienhuis) terwijl het (traditionele) baksteengebruik aansluit bij de architectuur van Berlage en de latere Amsterdamse School, en de overdadige toepassing van galerijen, erkers, balcons en dakkapellen een geheel eigen cachet en levendigheid aan het ontwerp verstrekt. Verder zijn de grote cafezaal met gebrandschilderde ramen en wandschilderingen in de stijl van de Amsterdamse School. Hotel American vormt in het oeuvre van Kromhout het hoogtepunt en vervult in de Nederlandse architectuurgeschiedenis de rol van gebouwde liaison tussen de 19de en 20ste eeuw, redenen waarom het gebouw, mede door zijn stedebouwkundige ligging aan het Leidseplein, van bijzondere cultuurhistorische waarde kan worden geacht.

Beschrijving van American Hotel

American Hotel, van 1898-1900 door W.Kromhout en W.G.Jansen gebouwd in een nog bij de richting van Berlage aansluitende, maar door toepassing van vele galerijen, erkers, balkons, dakkapellen enz. veel levendiger trant. Merkwaardige hoektoren met ronde klokkenverdieping op vierkante onderbouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)