Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Enveloppe in Naarden

Militair Object

Enveloppe met bomvrij wachthuis en schuilplaatsen
1410AA Naarden
Noord Holland


Beschrijving van Enveloppe

ENVELOPPE MET BOMVRIJ WACHTHUIS ALSMEDE BETONNEN SCHUILPLAATSEN. De enveloppe met in- en uitspringende wapenplaatsen (in oorsprong elk twaalf) is wat betreft de buitendijkse zijde eerst in het begin van de 18e eeuw tot stand gekomen en in 1873 en 1877 in verband met de aanleg van het fort Ronduit aan de noordzijde enigszins gewijzigd. De enveloppe is vrijwel geheel omsloten door de buitengracht; in breedte varierend van 40 tot 60 m.; het grotendeels verlande noordwestelijke gedeelte is, ondanks de verlanding, nog goed herkenbaar. In de binnengrachtmuur van de enveloppe is nabij de Amsterdamsestraatweg aan de westzijde een natuurstenen peilschaal aangebracht. Op de enveloppe bevinden zich de volgende gebouwen:- Een betonnen schuilplaats, als enige gesitueerd op het buitendijkse gedeelte van de enveloppe en wel voor het ravelijn Katten-Oranje (gebouw G 1). - Een bomvrij wachthuis uit omstreeks 1877-'79 met drie in het zicht komende gevels, en vier overwelfde lokalen bevattend, gesitueerd nabij de Oostbeer (gebouw R 1). - Een betonnen schuilplaats, gesitueerd achter dit wachthuis (gebouw H 2). - Idem, gesitueerd ten zuiden van het zuidelijk boomgat bij de Oostbeer (gebouw I 2). - Idem, gesitueerd bij de aan de buitengrachtzijde gelegen wapenplaats tegenover bastion Oranje (gebouw K 2). - Idem, gesitueerd tegenover ravelijn Oranje-Promers (gebouw M 2). - Een betonnen schuilplaats, uitgevoerd met zich verjongende zijgevels en getoogde korte eindgevels, waarbij een de toegang met dubbele stalen schuifdeuren bevat, gesitueerd nabij de Kapt. G.A. Meijerweg (gebouw P 2). - Een betonnen schuilplaats, gesitueerd westelijk van de brugwachterswoning (gebouw R 2). - Idem, gesitueerd aan de Korte bedekte weg, tegenover de rechterface van het bastion Promers (gebouw S 2). - Idem, gesitueerd idem, tegenover het ravelijn Promers-Turfpoort (gebouw V 1). - Een betonnen schuilplaats, gesitueerd tegenover de linkerface van het bastion Turfpoort (gebouw W 1). - Een betonnen schuilplaats, gesitueerd tegenover de saillant van het bastion Turfpoort (gebouw IJ 1). - Idem, gesitueerd aan de Lange bedekte weg, nabij de Burg. van Wettumweg (gebouw Z 1). - In het dijklichaam van de Oostdijk, op pl.m. 70 m. van de Oostbeer in de as van de buitengracht, loodrecht op de as van de Oostdijk, de gewapend betonnen fundering van een tankversperring, reikend van teen tot teen, vermoedelijk aangelegd omstreeks 1936. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 338912
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Enveloppe in Naarden

Bastion Nieuw Molen

Westwalstraat 27
Naarden
BASTION NIEUWMOLEN MET BOMVRIJE POTERNES EN KAZEMATTEN. Bastion met: - Een poterne midden op het bastion, leidend van het terreplein naar d..

Courtine Nieuw Molen-Oud Molen. Met twee kanonkelders, ravelijn en bomvrij wachthuis

Nieuwe Haven 33
Naarden
COURTINE NIEUWMOLEN-OUDMOLEN MET RAVELIJN EN BOMVRIJ WACHTHUIS. Courtine met:- Twee kanonkelders nabij de rechter lage flank van het bastion..

Turfmagazijn

Nieuwe Haven 33
Naarden
Turfmagazijn, 1752. Hoekpand Burg. Wesselingstraat.

Turfloods

Nieuwe Haven 33
Naarden
TURFLOODS. Blokvormig hoekpand met hoge begane grond onder omlopend schilddak, gebouwd in 1752 als turfmagazijn in sobere trant. De korte h..

Ct.Turfpoort-Nieuw Molen

Westwalstraat 43
Naarden
COURTINE TURFPOORT-NIEUWMOLEN MET RAVELIJN. Courtine met: - Twee kanonkelders nabij de rechter lage flank van het bastion Turfpoort (gebouw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven