Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Belfort in Sluis

Gebouw

Groote Markt 1
4524CD Sluis
Zeeland

Bouwjaar: waarschijnlijk 1390-1393 (bouw) 1944 (herbouwd)


Beschrijving van Belfort

Raadhuis. Waarschijnlijk gebouwd tussen 1390 en 1393; na zware beschadiging in 1944 herbouwd. Rechthoekig gebouw met ingebouwde toren die een karakteristiek voorbeeld oplevert van het Vlaamse belfort. Inwendig: In de raadszaal smeedijzeren hek door J.P. van Baur-scheidt de Jonge, afkomstig uit de vierschaar van het Middelburgse Stadhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33890
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Belfort in Sluis

Het belfort van Sluis is een raadhuis waarvan de bouw mogelijk in 1386 is begonnen. Het is het enige belfort dat zich binnen de grenzen van het hedendaagse Nederland bevindt. Het bouwen van belforten is een Belgische en Noord-Franse traditie. Het belfort van Sluis bevindt zich overigens op nog geen kilometer van de Belgische grens.

Geschiedenis

Oorspronkelijk heette het poorthuis en was bestemd voor vergaderingen en feesten, naar analogie van de Poortersloge in Brugge. Hiernaast bevond zich het schepenhuis.

Zicht op Sluis

In 1393 woedde er een brand in beide gebouwen, waarna het schepenhuis werd hersteld, maar het poorthuis pas in 1423. De schepenzaal werd toen ook naar het poorthuis overgebracht.

Het Schepenhuis is nog in gebruik geweest als waag en werd in 1798 gesloopt. Het poorthuis werd gerestaureerd van 1894-1904, doch verwoest tijdens de geallieerde bombardementen van 11 oktober 1944. Hierbij ging het stadsarchief en een groot aantal kunstschatten verloren. Het belfort werd herbouwd van 1956-1960 als enige van de historische gebouwen in het centrum van Sluis. Ook de klokkenman Jantje van Sluis werd weer op de toren geplaatst.

Gebouw

Belfort in Sluis

Het belfort is een rechthoekig gebouw met een ingebouwde toren: het eigenlijke belfort. Dit is een vierhoekige toren met vier uitgekraagde hoektorentjes. Het gebouw is gedeeltelijk van natuursteen. In de kelder bevond zich vroeger het stadsarsenaal. Voorts is er een Raadszaal en een historisch museum. In de Raadszaal bevindt zich een smeedijzeren hek, vervaardigd door Jan Pieter van Baurscheidt de Jonge en afkomstig uit de Vierschaar van het Middelburgse Stadhuis.

Museum

Het Belfort bezit een groot aantal archeologische en kunstvoorwerpen, waaronder schilderijen uit de 15e tot de 18e eeuw, van Peter Paul Rubens, Antoon van Dyck, Van Eertvelt en Karel André van Loo. Ook zijn er onder meer gravures en prenten, hellebaarden, een drinkbeker van het Zakkendragersgilde en een middeleeuwse pijnbank.

Het gebouw is te bezoeken en ook de toren kan beklommen worden.

Oorlogsmonument

In de muur van het Belfort zijn gedenktafels ingemetseld die herinneren aan de vele tientallen slachtoffers die de 11-oktoberbombardementen eisten. Hieronder waren ook tal van vluchtelingen die in Sluis een veilig onderkomen trachtten te vinden.Monumenten in de buurt van Belfort in Sluis

Pomp

Pomp op Markt
Sluis
Midden XIX, gietijzeren pomp, bestaande uit een octogene kolom met verdiepte velden, waarop een bekroning in bladmotief en een beëindiging ..

Hoekpand waarin een open galerij van vijf arcaden

Groote Markt 15
Sluis
Hoekpand waarin een open galerij van 5 arcaden aan de Marktzijde van oud metselwerk. Geprofileerde impostlijsten en sluitstenen van hardstee..

Stenen kade

Stenen kade
Sluis
Stenen kade, vernieuwd blijkens memoriesteen in 1858 naar ontwerp van de Rijkswaterstaat.

Douanaekantoor

Kaai 32
Sluis
Inleiding Douanekantoor, gebouwd rond 1900 in overgangsarchitectuur en gelegen aan de kop van het Kanaal van Brugge naar Sluis. Omschrijvi..

Pomp

Marktpomp op Beestenmarkt
Sluis
Marktpomp. XVIII gebeeldhouwde pomp, voetstuk en bekroning nieuw bijgemaakt.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)