Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oude Vissershaven (Passantenhaven) in Vollenhove

Weg En Waterwerk

bij de Grote Kerk Grote Kerk bij de Grote Kerk
8325ZA Vollenhove (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: 1823 gereconstrueerd in 1960-1969


Beschrijving van Oude Vissershaven (Passantenhaven)

Voormalige "Oude Vissershaven" (thans Passantenhaven). Terzijde van de Grote Kerk gelegen voormalige OUDE VISSERSHAVEN, ontstaan in 1823 door verbreding en uitdieping van de gracht rond de voormalige bisschoppelijke burcht "Het Olde Huijs" en, na reconstructie eind zestiger jaren, ingericht tot Passantenhaven. Aan de middeleeuwse situatie herinneren nog de enigszins ovale vorm van de huidige havenkom, het restant van het eiland waarop Het Olde Huijs eens stond (dat overigens omstreeks 1830 in gebruik was als gevangenis, vervolgens als katoenspinnerij en, na gedeeltelijke afbraak omstreeks 1854, nog als onderkomen voor Schoklander vissers) en de aanwezigheid van een thans in het talud opgenomen (ijs?)kelder aan de voet van de Grote Kerk. Restanten van het hoog gelegen terrein en de vroegere omgrachting van de middeleeuwse bisschoppelijke burcht "Het Olde Huijs", hoewel in de eerste helft van de 19e eeuw tot vissershaven ingericht en thans fungerend als Passantenhaven, van belang wegens de geschiedkundige herinnering in de ruimste zin aan deze bisschoppelijke burcht en zijn verdere geschiedenis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 335538
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Oude Vissershaven (Passantenhaven) in Vollenhove

Grote of St. Nicolaaskerk

Kerkplein 1
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Grote Kerk. Laatgotische tweebeukige hallenkerk met koorsluitingen uit de 14e eeuw. Oorspronkelijke raamtraceringen uit de 15e eeuw. Orgel o..

Stadsbodewoning Voorm. stadsbodewoning (Restaurant Seidel)

Kerkplein 3
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Hotel Seidel. Gewit pand met lijstgevel, aangebouwd tegen de korte zijde van het v.m. raadhuis.

Stadhuis Voorm. stadhuis (Restaurant Seidel)

Kerkplein 3
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Voormalig Stadhuis. Sierlijk gebouw van 1621 met een open toscaanse zuilengaanderij, opgetrokken tegen de vrijstaande laatgotische toren der..

Grote of St. Nicolaaskerk, toren

Kerkplein 3
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
Toren Grote Kerk. Vroeger vrijstaande toren van de Grote Kerk, bestaande uit drie geledingen met spitsbogige nissen, onderling gescheiden do..

Latijnse school Voorm. Latijnse school (1791-1821: Franse school)

Kerkplein 15
Vollenhove (Gemeente Steenwijkerland)
V.m. "Latijnse school". Pand met bakstenen trapgevel en vele zandstenen onderdelen, waarvan de top in 1919 hersteld is. Gedateerd op gevelst..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)