Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terrein van "de Ster": molenaarshuis in Utrecht

Molen

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
3531EK Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1721


Beschrijving van Terrein van "de Ster": molenaarshuis

MOLENAARSHUIS. in oorsprong uit 1721 daterend molenaarshuis, door toevoeging van de westvleugel in 1827 op een L-vormige plattegrond - met een aangekapte keukenuitbouw aan de noordzijde - met kapverdieping onder samenstel van pannen zadel- en schilddaken met omlopende kroonlijst en drie dakkapellen, en voorzien van zesruitsschuifvensters, bij de westvleugel met blinden; de oostelijke puntgevel bevat verder vlechtingen, de zuidgevel twee paneeldeuren. Inwendig in het oudste gedeelte een v.m. onderkelderde opkamer in het midden en in de kamers te weerszijden aan de korte uiteinden twee stookplaatsen (kolomnis en schouw); voorts in de westelijke kamer een bedstedenwand; in de westvleugel een marmeren schoorsteenmantel in de uitzichtskamer aan de zuidzijde en een onderkelderde opkamer aan de noordzijde; in de keukenuitbouw een pomp en hangschouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 335400
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Terrein van "de Ster": molenaarshuis in Utrecht

Laag huis met rechte gootlijst

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
18e eeuws laag HUIS met rechte gootlijst; een uitspringende vleugel aan het water. Gebouwd op L-vormige plattegrond).

Terrein van "de Ster": molenerf

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
MOLENERF. Het grotendeels verharde terrein wordt gevormd door het thans resterende molenerf van "de Ster" en wordt begrensd door de Leidse R..

Terrein van "de Ster": Houtzaagmolen De Ster

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
HOUTZAGERIJ. Van de in 1721 gebouwde molen "de Ster" resteert nog de onderbouw met zagerij, die het meest oostelijk op het terrein is gesitu..

Terrein van "de Ster": zuidelijke houtloods

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
ZUIDELIJKE HOUTLOODS. 19e-eeuwse, mogelijk oudere, open houtloods, opgetrokken onder pannen zadeldak met houten gebintconstructie, die de ru..

Terrein van "de Ster": noordelijk houtloods

Jan Pieterszoon Coenstraat 5
Utrecht
NOORDELIJKE HOUTLOODS. 19e-eeuwse, mogelijk oudere, open houtloods, opgetrokken onder pannen zadeldak, dat naderhand aan de noordzijde is ve..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)