Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Muren en trappen met beelden en bollen van het voorplein in Amerongen

Tuin Park Landgoed

Drostestraat 20
3958BK Amerongen (gemeente Utrechtse Heuvelrug)
Utrecht

Bouwjaar: 17e eeuw


Beschrijving van Muren en trappen met beelden en bollen van het voorplein

MUREN EN TRAPPEN MET BEELDEN EN BOLLEN VAN HET VOORPLEIN. Rondom het voorplein bakstenen walmuren (aan de noordzijde) en keermuren (aan de west- en zuidzijde), in oorsprong nog daterende van voor de verwoesting van het kasteel in 1673, waarin aan de noord- en westzijde toegangen naar een kelder onder het voorplein. Deze muren bekroond door bakstenen, door pijlers met natuurstenen dekplaten gelede borstweringen, die via concave verhogingen aansluiten bij de pijlers van de poort en de doorgang tegen de uiteinden van stal en en koetshuis c.a. en aan de westzijde worden onderbroken door een stelsel van drie aaneengesloten trappen, waarvan de middelste omhoog leidt naar de bovenste verdieping van de brug naar het hoofdgebouw en de zijtrappen omlaag voeren naar het pad onderlangs het voorplein; de trappen zijn gevat tussen vier bakstenen pijlers met dekplaten, waarvan de buitenste worden bekroond door zandstenen bollen en de binnenste door zandstenen beelden, voorstellende allegorische vrouwenfiguren (waarschijnlijk 1678). (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333621
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Muren en trappen met beelden en bollen van het voorplein in Amerongen

Kasteel Amerongen

Drostestraat 20
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
HOOFDGEBOUW. Groot, ongeveer vierkant, blokvormig bakstenen edelmanshuis, gedekt door drie parallel lopende, door hoekschoorstenen bekroonde..

Tuin- en Parkaanleg

Drostestraat 20
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
TUIN- EN PARKAANLEG, bestaande uit het eigenlijke, ongeveer vierkante, in de uiterwaarden van de Rijn gelegen tuin- en parkterrein met de om..

Dubbele brug tussen voorplein en hoofdgebouw

Drostestraat 20
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
DUBBELE BRUG TUSSEN VOORPLEIN EN HOOFDGEBOUW. Drieboogsbrug over de binnengracht, opgetrokken van baksteen, voorzien van natuurstenen onderd..

Klokkenstoel met bel

Drostestraat 20
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
KLOKKESTOEL MET BEL. Op het voorplein links van de trappen een houten klokkestoel in de vorm van een paal met uit- en ingezwenkte overhuivin..

Zonnewijzer op het voorplein

Drostestraat 20
Amerongen (Gemeente Utrechtse Heuvelrug)
ZONNEWIJZER OP HET VOORPLEIN. Op het voorplein in de as van de brug naar het hoofdgebouw een ring-zonnewijzer op natuurstenen sokkel in Lode..

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)