Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Janssenmolen in Oirsbeek

Molen

Molenweg 4
6438BM Oirsbeek (gemeente Schinnen)
Limburg

Bouwjaar: 1878


Beschrijving van Janssenmolen

Windmolen, XIXc. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33347
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Molen van Janssen
Molen van Janssen
Molen van Janssen
Basisgegevens
Plaats Oirsbeek
Bouwjaar 1877-1878
Type beltmolen
Kenmerken bovenkruier
Vlucht 24,8 m
Functie korenmolen
Bestemming  het malen van graan, op vrijwillige basis
Restauraties  1978
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer  33347
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Lijst van rijksmonumenten in Oirsbeek
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Molen van Janssen in het Limburgse Oirsbeek, gemeente Beekdaelen, is een beltmolen die in 1877-1878 gebouwd werd en tot in de jaren 40 van de 20e eeuw als windaangedreven korenmolen dienstdeed. In 1970 is de molen door de familie Janssen verkocht aan de toenmalige gemeente Oirsbeek, die de Janssenmolen van 1975 tot 1978 restaureerde. In 2008 verkocht de voormalige gemeente Schinnen de Janssenmolen voor een symbolisch bedrag aan de Stichting Smile Erfgoed. De molen is een rijksmonument. In december 2011 kocht Stichting het Limburgs Landschap voor het symbolische bedrag van 1 euro de Janssenmeule van de voormalige gemeente Schinnen omdat Het Limburgs Landschap de verplichting op zich nam om de molen weer op te knappen. In de afgelopen periode onderging de molen daarom een flinke opknapbeurt en nu is de molen weer maalvaardig. De molen wordt vanaf nu ook weer periodiek opengesteld voor het publiek.


De molen heeft een ronde, uit baksteen opgetrokken romp met houten kap die is gedekt met dakleer en heeft een vlucht van 24,8 meter. De molen is voorzien van een Engels kruiwerk en kruilier en een Vlaamse vang (vangtrommel). Momenteel is de Janssenmolen iedere 1e en 3e zaterdag van de maand open voor publiek. Bij voldoende wind wordt er Kollenberger Spelt gemalen.

Ongeveer honderd meter oostelijker stond tot 1920 een oudere molen, de Molen van Dortants, waarvan thans enkel de romp resteert.Monumenten in de buurt van Janssenmolen in Oirsbeek

Kasteel Amstenrade: hoofdonderdeel

Hagendorenweg 1
Amstenrade (Gemeente Schinnen)
HOOFDGEBOUW (Kasteel Amstenrade). Bakstenen hoofdgebouw bestaande uit een hoofd- en een haaks hierop gesitueerde zijvleugel uit de laatste k..

Pastorie

Raadhuisstraat 10
Oirsbeek (Gemeente Schinnen)
Pastorie, XVIII B; groot bakstenen huis met verdieping en zadeldak. Vensters en ingang in segmentboogomlijstingen van Naamse steen.

Sint-Lambertuskerk

Raadhuisstraat 10
Oirsbeek (Gemeente Schinnen)
Kerktoren, opgetrokken uit baksteen met speklagen van mergel, 1514; spits, XVIII. In het moderne schip is de meest westelijke wandpijler van..

Hoeve met binnenplaats

Grachtstraat 1
Oirsbeek (Gemeente Schinnen)
Hoeve met binnenplaats, XIX A. van baksteen. Het woonhuis met verdieping en wolfdak heeft een voorgevel van vijf traveeën. Ingang- en venst..

Bakstenen huis met verdieping en zadeldak

Grachtstraat 7
Oirsbeek (Gemeente Schinnen)
Bakstenen huis met verdieping en zadeldak. Voorgevel van drie traveeën. Ingang in Naamse steen. 1859. Deur met ovale paneelvulling en hoekw..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)