Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Aula in Gouda

Graf Begraafplaats

Prins Hendrikstraat 3
2802JA Gouda
Zuid Holland

Bouwjaar: ca. 1840

(1 recensie)

Beschrijving van Aula

AULA bij de Algemene Begraafplaats. In classicistische trant uitgevoerd blokvormig pand met gebosseerde hoeklisenen onder omlopend schilddak met omlopende kroonlijst op klossen, in oorsprong gebouwd als aula bij de eerste Algemene Begraafplaats van Gouda (gesticht 1828-29) en daterend uit circa 1840. De voorgevel is voorzien van een hardstenen plint en een gebosseerd middenrisaliet met monumentale ingangspartij, bekroond door een driehoekig fronton en met ter weerszijden een geprofileerd vierruitsschuifvenster waarvan het bovenlicht een spitsboog met vorkverdeling bevat en het middenkalf een tandlijst. De door houten pilasters met doodskoppen en hoofdgestel met opschrift MEMENTO MORI omlijste ingangspartij bevat een stel dubbele paneeldeuren met hardstenen stoep en zijvoluten met bollen, en een rondboogvormig bovenlicht met aan leven en dood refererende ornamenten. De achtergevel is met uitzondering van het opschrift, het fronton, en de twee dakkapellen, identiek. De rechterzijgevel bezit drie zesruits-schuifvensters, de linker zijgevel een (naast de later ingebrachte ingang naar nr 1). Karakteristiek vroeg-19e-eeuws begraafplaatsgebouw met voor het classicisme en de oorspronkelijke bestemming kenmerkende elementen, van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde. Voor de ingang van het terrein een zwart smeedijzeren toegangshek met zilverkleurige ornamenten, zoals de gevleugelde zandlopers op de gecanneleerde pijlers, de pijlpunten en overige bekroningen, en met rechts gebogen uiteinde uit de bouwtijd. Van belang als onderdeel bij de aula. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 333054
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Aula
3
Recensie door: ()
De aula is in 1829 gebouwd!!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Aula in Gouda

De Roode Leeuw

Vest 65
Gouda
STELLINGMOLEN "De Roode Leeuw", 1771.

Asschuur (tegenwoordig jongerensociëteit So What!)

Vest 30
Gouda
Inleiding De ASSCHUUR werd in 1844 gebouwd in Traditioneel-Ambachtelijke stijl door meester-timmerman A. Oudijk en is gelegen op de voormal..

Barbaratoren

Kuiperstraat 42
Gouda
Bakstenen TOREN der v.m. St.Barbarakapel (afgebroken in 1581). Het torenlichaam, dat geen steunberen heeft, bezit op de hoeken natuurstenen ..

Pand met aan de voorzijde gewijzigde en gepleisterde gevel met inzwenkende zijkanten en houten kroonlijst

Kuiperstraat 39
Gouda
PAND uit de 17e eeuw met aan de voorzijde in de 19e eeuw gewijzigde en gepleisterde gevel met inzwenkende zijkanten en houten kroonlijst. Aa..

Twee gevelstenen in de Mallegatsluis

Veerstal 13
Gouda
In de oostelijke SLUISMUUR twee gevelstenen in Lodewijk XV-omlijsting.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)