Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadhuis in Schiedam

Gebouw

Grote Markt 1
3111NG Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 16e eeuw (oorsprong)


Beschrijving van Stadhuis

Stadhuis. In oorsprong 16e eeuws gebouw met zadeldak tussen in- en uitgezwenkte topgevels aan voor- en achterzijde. Na een brand (1614) in 1637 hersteld en 1782 gemoderniseerd. Sierlijke, koepelvormige daktoren uit deze periode; omlijsting van ingang en bovenvenster in Lod. XIV-trant. Voor het bordes twee gietijzeren lantarens (XIXc). Inwendig drie 18e eeuwse schouwen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33128
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Voorgevel

Het Oude stadhuis van Schiedam is gelegen op de Grote Markt en ruim 350 jaar oud.

De laatste vergadering van de gemeenteraad werd hier in januari 1973 gehouden. Tegenwoordig is er in een gedeelte van het stadhuis een restaurant gevestigd, het andere deel wordt weer gebruikt voor trouwerijen, vergaderingen en representatieve doeleinden.

Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven opende op 22 oktober 2004 het gerestaureerde Stadhuis, een restauratie die anderhalf jaar geduurd heeft en mogelijk gemaakt werd door een Kanjersubsidie van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg.

Bij de restauratie van het oude stadhuis zijn zowel het interieur als het exterieur aan bod gekomen. Het schilderwerk, de plafonds en de inrichting van diverse kamers zijn onder handen genomen. Ook is de buitengevel hersteld en het torentje gerestaureerd.


Monumenten in de buurt van Stadhuis in Schiedam

Twee identieke gietijzeren lantaarnpalen

Grote Markt 1
Schiedam
Inleiding Twee LANTAARNPALEN uit de 19e eeuw, gesitueerd voor het 17e-eeuwse stadhuis op de Markt in het centrum van Schiedam. Omschrijvi..

Pand met eenvoudige lijstgevel. Lage bovenverdieping. Hardstenen plint en vensterdorpels. Deuromlijsting met hoofdgestel op klossen

Grote Markt 35
Schiedam
Pand met eenvoudige lijstgevel (XIXb). Lage bovenverdieping. Hardstenen plint en vensterdorpels. Deuromlijsting met hoofdgestel op klossen.

Pand met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel

Grote Markt 31A
Schiedam
Pand (XVIII ?) met hoog schilddak en gepleisterde lijstgevel.

Pand van parterre en twee verdiepingen, ter breedte van drie vensterassen. Zadeldakje. Lijstgevel van karakter derde kwart 19e eeuw

Grote Markt 37A
Schiedam
PAND (XVII) van parterre en twee verdiepingen, ter breedte van drie vensterassen. Zadeldakje. Lijstgevel van karakter XIXc.

Pand met gepleisterde lijstgevel met stucdecoraties

Grote Markt 29
Schiedam
Pand (XVIII ?) met gepleisterde lijstgevel met stucdecoraties, (XIXc).

Kaart & Routeplanner