Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Voornaam woonhuis met drie assen brede en drie verdiepingen hoge voorgevel, gelegen op een opvallend punt in het oudste stadscentrum in Schiedam

Woonhuis

Dam 4
3111BD Schiedam
Zuid Holland

Bouwjaar: 19e eeuw 1800 19e eeuw


Beschrijving van Voornaam woonhuis met drie assen brede en drie verdiepingen hoge voorgevel, gelegen op een opvallend punt in het oudste stadscentrum

Voornaam woonhuis met drie assen brede en drie verdiepingen hoge voorgevel, gelegen op een opvallend punt in het oudste stadscentrum. Strenge lijstgevel in fijn metselwerk met anderhalfsteens hanekammen boven licht getoogde vensters in overgangsstijl van Lodewijk XVI naar Empire, XIXa. Hoofdgestel met blokconsoles onder de kroonlijst. Rechte blokjeslijst boven de voordeur gedragen door twee gerekte bladconsoles. Dijkhuis met voor een in baksteen overwelfde kelder en achter een extra woonverdieping. Kelder en vloeren grotendeels 17e-eeuws; kap en interieur vroeg 19e-eeuws en later. Op de begane grond drie schoorsteenpartijen, de vroeg 19e-eeuwse boezems geflankeerd door Corinthische pilasters in stuc, de marmeren mantels laat 19e-eeuws. Stucplafonds met vegetatieve versieringen. In de achterkamer groot drielicht met halfrond bovenlicht waarin polychrome pauwefiguur in glas-in-lood, XXa. Trap met ajour gesneden balusters, versierd met ornament in overgangsstijl Lodewijk XVI naar Empire, XIXa, en met bovenbaluster in de vorm van een pijnappel dragende Dorische colom, Empire, eveneens XIXa. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 33126
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Voornaam woonhuis met drie assen brede en drie verdiepingen hoge voorgevel, gelegen op een opvallend punt in het oudste stadscentrum in Schiedam

Herenhuis van parterre en verdieping ter breedte van vier vensterassen

Dam 8
Schiedam
Herenhuis van parterre en verdieping ter breedte van vier vensterassen. Lijstgevel (XIXa) met hardstenen plint en vensterdorpels, in bakstee..

Korenbeurs

Lange Haven 145
Schiedam
V.m. Korenbeurs. Monumentaal bouwwerk op rechthoekige plattegrond, bestaande uit vier vleugels om een later overdekte binnenplaats. De midde..

Pand met verdieping en met pannen gedekt schilddak

Nieuwe Sluisstraat 7B
Schiedam
Pand uit de 17e of 18e eeuw met verdieping en met pannen gedekt schilddak. In de tweede helft van de 19e eeuw gepleisterd en van nieuwe vens..

Hoekpand Nieuwe Sluisstraat met in midden 19e-eeuwse afgeronde hoek

Korte Dam 10
Schiedam
In oorsprong 18e eeuws hoekpand Nieuwe Sluisstraat met in midden XIX afgeronde hoek. Parterre met twee verdiepingen, omlopende kroonlijst. D..

Korte Havenbrug

Korte Haven 3
Schiedam
Nabij de Lange Haven een schilderachtige dubbele ophaalbrug van ijzer (XIXc).

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)