Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Speelman in Rotterdam

Molen

Overschiese Kleiweg 775
3045LN Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1971


Beschrijving van De Speelman

Molen "De Speelman". Stenen stelling-korenmolen uit 1712. Bij de molen een witgepleisterd muldershuis, 19e eeuw, onder pannen zadeldak. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32928
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Speelman
Foto oktober 2007
Foto oktober 2007
Basisgegevens
Plaats Rotterdam Overschie
Bouwjaar 1971
Type stellingmolen
Kenmerken ronde stenen molen
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis, maalvaardig
Monumentnummer  32928
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
De fraai bewerkte baard van de molen
De fraai bewerkte baard van de molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Speelman is een stellingmolen in de Rotterdamse deelgemeente Overschie. De huidige molen is in de periode 1970-1971 gebouwd ter vervanging van de molen De Hoop, die in de jaren 60 van de 20e eeuw is onttakeld omdat hij een gevaar vormde voor het vliegverkeer van en naar vliegveld Zestienhoven. Omdat de geschiedenis van De Speelman zo nauw verbonden is met die van De Hoop, wordt de geschiedenis van beide molens hieronder weergegeven.

Geschiedenis

De molen De Hoop werd in 1712 als een grondzeiler gebouwd als vervanger voor een standerdmolen die al in de 16e eeuw op die plek stond. In 1809 werd de molen verhoogd en tot stellingmolen omgebouwd. In 1900 werd een nieuwe maalderij gebouwd, aangedreven door een stoommachine en in 1925 werd de molen niet meer gebruikt.

In 1940, tijdens de invasie door Duitsland verschansten Duitse parachutisten zich in Overschie. De molen werd als uitkijkpost gebruikt door nederlandse soldaten, waarop de Nederlandse artillerie in de veronderstelling dat er Duitse parachutisten in de molen verschanst zaten de molen onder vuur nam. Vervolgens heeft dienstplichtig sergeant A.J.F. de Bruijn (drager Bronzen Leeuw) met gevaar voor eigen leven door eigen vuur heen weten te komen om vervolgens zijn manschappen te laten ontkomen aan deze vuurzee. Hoewel de molen zwaar getroffen werd, is deze in 1941 hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maalde De Hoop tarwe.

Begin jaren 60 van de 20e eeuw was de molen nauwelijks meer in bedrijf. Omdat de molen in de aanvliegroute van Vliegveld Zestienhoven lag, moest De Hoop verdwijnen. Een actiecomité heeft ervoor gezorgd dat de molen in 1971 herbouwd werd op een andere plek in Overschie. De naam werd veranderd in De Speelman, naar de familie Speelman die jarenlang de molen heeft beheerd en deze actie heeft gesteund.

Met de bouw van De Speelman leek het einde van De Hoop onvermijdelijk. De nieuwe eigenaar van het terrein heeft echter in 2006 besloten de molenromp op te knappen en als kantoorpand in te richten. In 2009 is de verbouwing voltooid.

De Speelman is te vinden op de hoek van de Overschiese Kleiweg en de Oude Kleiweg, en is van dinsdag t/m zaterdag te bezoeken. De molen is eigendom van de Vereniging De Hollandsche Molen.


De Speelman in het avondlicht
Gedenksteen n.a.v. de herbouwMonumenten in de buurt van De Speelman in Rotterdam

Woningcomplex De Eendracht

Statenweg 39
Rotterdam
Inleiding Als woningcomplex Vroesenlaan bekend U-vormig WOONHOF met 84 ETAGEGEWONINGEN, een KLEUTERSCHOOL en een WINKEL gebouwd tussen 193..

Centraal Plan

Stadhoudersweg 133
Rotterdam
Inleiding Aan de ZO-kop geopend, doch verder gesloten WOONBLOK van min of meer rechthoekige vorm met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en WINKELS op d..

Centraal plan

Stadhoudersweg 130
Rotterdam
Inleiding Aan de ZW-kop geopend, doch verder gesloten - wigvormig WOONBLOK met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en (gedeeltelijk) WINKELS op de began..

Centraal plan

Stadhoudersweg 99
Rotterdam
Inleiding Rechthoekig gesloten WOONBLOK met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en (gedeeltelijk) WINKELS op de begane grond, dat het noordoostelijk bou..

Centraal plan

Dresselhuysstraat 3a
Rotterdam
Inleiding Aan de ZO-kop geopend, doch verder gesloten wigvormig WOONBLOK met PORTIEK-ETAGEWONINGEN en (gedeeltelijk) WINKELS op de begane ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)