Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Watertoren in Rotterdam

Nijverheid Industrie

Watertorenweg 180 /2
3063HA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1871-1873
Architect: C.B. van der Tak


Beschrijving van Watertoren

WATERTOREN. Naar ontwerp van C.B. van der Tak in eclectische trant, met op Romaanse en oriëntaalse bouwkunst geinspireerde motieven, gebouwde ronde watertoren met een hoogte van 48 meter. Opgetrokken in baksteen op een natuurstenen sokkel, in vier geledingen onder een zinken kegelvormig dak, voorzien van dakkapellen en lantaarn met spits, waarin een extra hoog-waterreservoir; het lichtuitkragende waterreservoir met hout bekleed, met geschulpte randen aan de onderzijde. De vensters, voorzien van een houten roedenverdeling, zijn alle halfrond afgesloten. De ingangspartij bevat oorspronkelijk deur en gestucte omlijstingen met eenvoudig versierde colonnetten en bogen, op de eerste verdieping aanduiding van de bouwtijd 1871-1873 ter weerszijde van het stadswapen. De toren bevat op de drie (woon)verdiepingen boognissen waarin gekoppelde vensters, en een variant van het keperboogfries. Aan de westzijde de drie nog resterende geledingen van de schoorsteen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32914
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie

Monumenten in de buurt van Watertoren in Rotterdam

Laboratorium

Watertorenweg 160
Rotterdam
Laboratorium. Eenvoudig, uit het eerste kwart dezer eeuw daterend gebouw, bestaande uit een verhoogde middenpartij onder pannen zadeldak en ..

Pompstationgebouw met machinekamer en ketelhuis

Watertorenweg 160
Rotterdam
POMPSTATIONSGEBOUW met machinekamer en ketelhuis. In 1884-88 in eclectische trant gebouwd complex, in 1895 uitgebreid, met twee uitstekende..

Villa-achtige woning met verdieping onder samenstel van zadel- en schilddaken, opgetrokken in baksteen, afgewisseld met gele ijsselsteenbanden

Rijnwaterstraat 10
Rotterdam
Uit het laatste kwart der 19e eeuw daterende villa-achtige woning met verdieping onder samenstel van zadel- en schilddaken, opgetrokken in b..

Villa Trompenburg

Honingerdijk 80
Rotterdam
Omschrijving stalgebouw Honingerdijk 70. Omschrijving: STALGEBOUW in sobere Chalet-stijl uit circa 1880/1890, deel uitmakend van het compl..

Boerderij "In den Rustwat" met gevelsteen, doch van 17e-eeuwse uiterlijk

Honingerdijk 96
Rotterdam
Boerderij "In den Rustwat" met gevelsteen 1597, doch van 17e eeuwse uiterlijk. Verplaatst en in de oude vormen herbouwd in 1960.

Kaart & Routeplanner


Foto's (16)

Alle 16 foto's weergeven