Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Rotterdam

Kerkelijk Gebouw

Hoflaan 1
3062JA Rotterdam
Zuid Holland

Bouwjaar: 1841
Architect: A. Roodenburg


Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

NED. HERVORMDE KERK. Neoklassicistisch kerkgebouw uit 1841, architect A. Roodenburg. Zaalkerk met rondboogvensters en een koofplafond met steekkappen. Geleding van de wanden door Jonische pilasters. Neoklassiek zuilenfront met fronton, waarboven houten klokketoren met open koepeltje. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32912
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoflaankerk
De Hoflaankerk aan de viersprong.
De Hoflaankerk aan de viersprong.
Plaats Rotterdam
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 31′ OL
Detailkaart
Hoflaankerk (Rotterdam (hoofdbetekenis))
Hoflaankerk
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Hoflaankerk op de hoek van de Hoflaan en de Oudedijk is het oudste kerkgebouw in de Rotterdamse wijk Kralingen. Het is in 1842 als Waterstaatskerk gebouwd schuin tegenover het toenmalige gemeentehuis, dat op de hoek van de 's-Gravenweg en de Kortekade aan de viersprong stond. De architect was Arend Roodenburg, hoofdonderwijzer Bouwkunde aan de koninklijke academie in Den Haag.[1] Het adres van het rijksmonument is Hoflaan 1.

Op 25 december 1842, 1e kerstdag, werd de laatste dienst gehouden in het oude kerkje aan de Veenweg en de volgende dag werd de nieuwe Hoflaankerk in gebruik genomen. Beide diensten werden geleid door de Kralinger predikant ds. A.H.C. van Senus. Twee jaar later werd het oude kerkje gesloopt.[2]

De kerk wordt thans gebruikt door de Hervormde gemeente Kralingen.[3] Elke zondag worden om 10:00 uur en om 17:00 uur kerkdiensten van de lokale Hervormde Gemeentes georganiseerd. Aan het einde van de Hoflaan staat sinds 1878 de Rooms-Katholieke Sint-Lambertuskerk. In 1888 werd de Gereformeerde Kerk in de Avenue Concordia ingewijd.

De voorgevel is opgetrokken in een neoclassicistische Dorische composietstijl met Toscaanse zuilen. Ook het interieur is met eenvoudig wit pleisterwerk sober gehouden. De kerk werd in 1909 uitgebreid met de gaanderij, een uitbouw met verschillende ontmoetingsruimtes.

In 1857 werd een orgel geïnstalleerd van orgelbouwer Chr. G.F. Witte van de firma Bätz en Co. Dit instrument verhuisde in 1911 naar de Gereformeerde Noorderkerk in Vlaardingen. Het huidige orgel, gebouwd door de gebroeders Van Vulpen uit Utrecht en ingehuldigd op 1 september 1966, staat bekend om zijn heldere en barokke klank. Studenten van de Muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium in de naburige Voorschoterlaan gebruiken het als studie-instrument, en het gebouw staat open voor concerten van jazz tot koorzang.[4]

De Hoflaankerk van dichtbij.

Na het bombardement in 1940 diende het kerkgebouw lange tijd als het onderkomen voor Zangvereeniging Rotte's Mannenkoor.

In de tuin staat een replica van het oudste ANWB-verkeersbord van Nederland, een wegwijzer richting Rotterdam 4 km naar het westen.


Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Rotterdam

Labor Nobilitat

Hoflaan 30
Rotterdam
Omschrijving "Labor Nobilitat", Hoflaan 30-34. Inleiding: Vrijstaand blok van twee identieke WOONHUIZEN en een gecombineerd WOON/BEDRIJFSP..

Herenhuis met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl

Voorschoterlaan 44
Rotterdam
Omschrijving Voorschoterlaan 44. Inleiding: HERENHUIS met trapgevel in opvallende Hollandse neo-Renaissancestijl, gelegen aan de oostelij..

Herenhuis gebouwd in sobere Um-1800 (overgangs)stijl

Voorschoterlaan 46
Rotterdam
Omschrijving woonhuis Voorschoterlaan 46. Inleiding: HERENHUIS in de oostelijk rooilijn van de Voorschoterlaan, in 1908 gebouwd in sobere ..

Vrijstaand dubbel woonhuis met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag in karakteristieke Engelse Landhuisstijl

Essenlaan 9
Rotterdam
Omschrijving dubbel woonhuis Essenlaan 9-11. Inleiding: Vrijstaand DUBBEL WOONHUIS met ondiepe voortuin achter een ligusterhaag, gebouwd i..

Villa Tannhauser en Lohengrin

Vijverlaan 61
Rotterdam
Omschrijving villa's Lohengrin en Tannhäuser: Vrijstaande DUBBELE VILLA in sobere Art Nouveau-trant naar ontwerp van J. van Teetelen, gebo..

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven