Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Cuypershuis, Huis en werkplaats van Cuypers in Roermond

Woonhuis

Andersonweg 2
6041JE Roermond
Limburg

Bouwjaar: 1853
Architect: Pierre Cuypers


Beschrijving van Cuypershuis, Huis en werkplaats van Cuypers

Huis en werkplaatsen van de architect P.J.H. Cuypers, in neo-gotische stijl, voorzien van trapgevels en tegeltableaux, 1853. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32547
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Cuypershuis
Atelierwohnhaus Cuypers I.jpg
Locatie Pierre Cuypersstraat 1, Roermond
Type Kunstmuseum
Gebouwd 1853
Openingsdatum 23 augustus 1932
Huisvesting
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 32547
Architect Pierre Cuypers
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Cuypershuis (vroeger Gemeentelijk of Stedelijk Museum Roermond genoemd) is een museum in Roermond, gevestigd in het voormalige woonhuis annex atelier van architect Pierre Cuypers.

Geschiedenis

Oorspronkelijk was hier de firma Cuypers & Stolzenberg gevestigd, een firma die niet alleen neogotische gebouwen ontwierp, maar ook ateliers omvatte voor ontwerp en vervaardiging van voornamelijk kerkelijke schilderkunst, beeldhouwwerken, glas-in-loodramen en meubelen. Het bedrijf bloeide op door de behoefte van de Rooms-Katholieke parochies aan kerkelijke gebouwen. Vele tientallen kerken in neogotische stijl werden gebouwd. Later werd ook gewerkt aan wereldlijke gebouwen, waarvan het Rijksmuseum Amsterdam, het Amsterdamse Centraal Station en Kasteel de Haar de bekendste zijn. Uiteindelijk werkten er meer dan 80 mensen. Na de jaren 1930 ging het echter meer en meer bergafwaarts. In 1947 werden de werkzaamheden definitief stopgezet.

Luytenzalen in aanbouw met meiboom ter viering van het bereiken van de hoogste nok. Januari 1932.
Het oorspronkelijke museum vlak na de opening in 1932.

Het eerste gemeentelijk museum van Roermond werd in december 1926 geopend in een van de bovenzalen van het Stadhuis van Roermond. De verzameling van dit museum bestond uit historische voorwerpen, die in het bezit waren van de stad Roermond. De bedoeling was deze onder te brengen in een permanent museum aan de Hamstraat, maar deze plannen werden nooit uitgevoerd.[1]

Rond 1930 wilde de gemeente Roermond een museum oprichten voor het tentoonstellen van de 25 schilderijen die de kunstschilder Henry Luyten aan de stad had geschonken en alle persoonlijke bezittingen van Cuypers die zich op dat moment nog in het Rijksmuseum in Amsterdam bevonden. Ook kreeg de gemeente enkele zilveren bekers terug die ze aan het Rijksmuseum in bruikleen had gegeven. Aanvankelijk wilde de raad een nieuw museum laten bouwen aan de Jesuietenstraat, maar dit plan ging niet door.[2] Niet lang daarna stelde Cuypers' zoon, Joseph Cuypers, een deel van het woonhuiscomplex ter beschikking aan de stad Roermond en ontwierp hij een uitbreiding met twee tentoonstellingszalen, de zogeheten Luytenzalen. Cuypers voltooide dit ontwerp rond september 1931.[3] Met de bouw werd eind 1931 begonnen.[4] In januari 1932 werd de hoogste nok bereikt. Op 23 augustus 1932 werd het Gemeentelijk Museum Hendrik Luyten-Dr. Cuypers (later Stedelijk Museum Roermond) door prinses Juliana geopend.[5] Eind 1932 schonk de in Roermond geboren kunstenaar Eugène Lücker 90 van zijn etsen aan het museum.[6]

Splitsing van de collectie

In 2007 werd besloten om de gemeentelijke collectie te verdelen over drie locaties: het Historiehuis (stadsgeschiedenis), ECI Cultuurfabriek (eigentijdse kunst) en het Cuypershuis. De uitvoering hiervan vond plaats vanaf 2009, waarbij het Cuypershuis door het bureau Merkx+Girod werd verbouwd en aan de nieuwe eisen aangepast.

Het Cuypershuis

Na verbouwing van het huis van Cuypers en de heropening op 29 oktober 2011[7] is het accent geheel komen te liggen op het leven en werk van Cuypers en heeft dit de naam Cuypershuis gekregen.

Het Historiehuis

De collectie met betrekking tot de geschiedenis van Roermond heeft, onder de naam Historiehuis, een eigen plek gekregen in de Neerstraat in de Basisbibliotheek bibliorura. Hier wordt informatie tentoongesteld over de historie van de stad.

ECI Cultuurfabriek

De gemeente Roermond heeft een collectie beeldende kunst die op wisselende locaties werd tentoongesteld. De collectie is verhuisd naar de ECI Cultuurfabriek, een oud fabriekscomplex, ten zuidwesten van het centrum.

Collectie

Portret van Pierre Cuypers, Rosa van de Vin en hun dochter Rosa Cuypers door Frans Cuypers (1854)

Het Cuypershuis bevat een aantal objecten die afkomstig zijn uit de voormalige ateliers, waaronder een zeldzame puncteermachine, diverse gereedschappen, maquettes, ontwerptekeningen, vormen en beelden. Ook zijn er meubelstukken die in de woningen van Cuypers en Stolzenberg aanwezig waren. Het leven en werken van Pierre Cuypers, en de kunstenaars waarmee hij heeft samengewerkt, wordt door middel van foto's en ander documentatiemateriaal belicht.

Ook een deel van de bedrijfsruimten is nog intact, dit betreft met name de tekenzaal en de droogloods, welke zijn ingericht met voorwerpen uit de voormalige ateliers. Dit alles kijkt uit op een binnentuin.

Naast de vaste collectie, brengen wisselende tentoonstellingen aspecten van Cuypers' werk tot leven.

Een deel van het museum is aan eigentijdse ontwerpkunst gewijd. Hier wordt onder meer met 3D-printers gewerkt.

Overig

Het museum beschikt over een museumcafé (Cuyperscafé) en een boekhandel. Aan de nabijgelegen Frans Douvenstraat bevindt zich een reeks huizen die door Cuypers werden ontworpen en waarin medewerkers van het bedrijf woonden.Monumenten in de buurt van Cuypershuis, Huis en werkplaats van Cuypers in Roermond

Herenhuis in negentiende-eeuws traditionele stijl met lichte invloed van dechaletstijl

Andersonweg 10
Roermond
Inleiding HERENHUIS in negentiende-eeuws traditionele stijl met lichte invloed van de Chaletstijl gebouwd in 1875 naar ontwerp van architec..

Dubbel herenhuis gebouwd omstreeks 1898, gelegen aan de noordelijke zijde van de pleinvormige ruimte op de aansluiting van de kapellerpoort op het zwa ..

Kapellerpoort 14
Roermond
Inleiding Dubbel herenhuis gebouwd omstreeks 1898, gelegen aan de noordelijke zijde van de pleinvormige ruimte op de aansluiting van de Kap..

Vrijstaand herenhuis

Kapellerlaan 15
Roermond
Inleiding Vrijstaand HERENHUIS gebouwd in 1888 in opdracht van de familie Romen-Wijking. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch met ..

Villa

Kapellerlaan 30
Roermond
Inleiding Grote halfvrijstaande VILLA gesitueerd in een grote tuin aan de zuidwestelijke zijde van de Kapellerlaan. Deze tuin strekt zich i..

Twee blokken bestaande uit 14 woningen

Frans Douvenstraat 1
Roermond
Inleiding Twee blokken bestaande uit 14 woningen aan de Frans Douvenstraat en vier woningen aan de P. Cuypersstraat gebouwd omstreeks 1880 ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (6)