Meer dan 63.000 rijksmonumenten


In oorsprong als voorbeeld van moderne houtskeletbouw in nieuwe zakelijke trant in Aalsmeer

Woonhuis

Stommeerkade 64
1431EL Aalsmeer
Noord Holland

Bouwjaar: 1924
Architect: J. Duiker en B. Bijvoet


Beschrijving van In oorsprong als voorbeeld van moderne houtskeletbouw in nieuwe zakelijke trant

In oorsprong als voorbeeld van moderne houtskeletbouw in Nieuwe Zakelijke trant door J. Duiker en B. Bijvoet in opdracht van A. Suermondt in 1924 ontworpen, geheel vrijstaand WOONHUIS. Het is samengesteld uit geometrisch bepaalde bouwvolumes met een maximale bouwhoogte van twee bouwlagen en alle afgedekt door een - telkens tegengesteld geplaatst - lessenaarsdak, in oorsprong geheel opgetrokken in hout met een op een meter modulusschema gebaseerd skelet op een vierkante plattegrond, met beneden aan de W-zijde een serre-uitbouw met aangrenzend ommuurd terras en een in oorsprong bakstenen cilindrisch trappenhuis in het midden en een naar voren uitgebouwd ingangsportaal met ommuurd bordes. De lage ingangspartij bevindt zich aan de O-zijde van de middenas en de dubbelhoge partij aan de W-zijde. De muren worden doorbroken door horizontale soms bij de hoeken omgezette vensterstroken met vertikale roedenverdeling waarbij in oorsprong het formaat was gebaseerd op een vaste maatverhouding; de vensters zijn vooral in de benedenbouw aangebracht, terwijl de bovenbouw voornamelijk aan de Z-zijde en bij de hoeken van vensters is voorzien. Het trappenhuis bezit een langgerekt, smal venster aan de W-zijde en een rechthoekige schoorsteenpartij aan de Z-zijde. Woonhuis van belang vanwege de architectonische en in oorsprong ook technische vormgeving van met name het exterieur, de plaats binnen het oeuvre van de architecten en de situering - ondanks latere, in strijd met de oorspronkelijke architectuur aangebrachte wijzigingen in materiaalgebruik, kleurstelling en gevelindeling. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 324285
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van In oorsprong als voorbeeld van moderne houtskeletbouw in nieuwe zakelijke trant in Aalsmeer

Voormalige naai- en knipschool

Hadleystraat 55
Aalsmeer
Inleiding Voormalige NAAI- EN KNIPSCHOOL voor meisjes, gebouwd in 1929 volgens het ontwerp van ir. J.G. Wiebenga (1886-1974) in de stijl va..

Woonhuis

Ophelialaan 70
Aalsmeer
Volgens de principes van het Nieuwe Bouwen in 1931 door J.G. Wiebenga, in opdracht van J. Wenzet ontworpen WOONHUIS - in oorsprong geheel vr..

Station Aalsmeer

Stommeerweg 1
Aalsmeer
Inleiding Voormalig STATIONSGEBOUW, hoofdonderdeel van het complex Spoorwegstation Aalsmeer, in 1912 gebouwd naar het ontwerp van J.G. Wat..

Stommeermolen

Stommeerkade 100
Aalsmeer
Watermolen van de Stommerpolder. Achtkantige bovenkruier eind 18e eeuw, afkomstig uit Leimuiden en in 1920 in Aalsmeer herbouwd ter plaatse ..

Toiletgebouw bij stationsgebouw

Stommeerweg 5
Aalsmeer
Inleiding Voormalig TOILETGEBOUW (nu praktijkruimte), behorende tot het complex Spoorwegstation Aalsmeer, in 1912 gebouwd naar het ontwerp ..

Kaart & Routeplanner