Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Herberg "Koppelpaarden" in Raamsdonk

Gebouw

Schansstraat 41
4944AG Raamsdonk (gemeente Geertruidenberg)
Noord Brabant

Bouwjaar: vierde kwart 19e eeuw 1875 vierde kwart 19e eeuw


Beschrijving van Herberg "Koppelpaarden"

V.m. herberg "Koppelpaarden"; in schoon metselwerk opgetrokken pand (XIXd) zonder verdieping onder met blauwe Hollandse pannen gedekt wolfdak (nok//straat) met schoorstenen aan de nokeinden. In de linker zijgevel met gepleisterde plint drie getoogde T-ramen op de b.g. en twee T-ramen op zolderhoogte; geprofileerde gootlijst. De voorgevel heeft een gepleisterde plint met verdiepte velden, hoekpilasters en een middenrisaliet, waarin een (vernieuwde) dubbele deur met getoogd bovenlicht, en met aan weerszijden twee getoogde T-ramen; deur en vensters omsloten door geprofileerde stuclijst met oren en verhoging boven het midden; gevel afgesloten door een - bij de hoekpilasters gekorniste - kroonlijst met consoles, verhoogde omlijste velden en sierlijst langs goot, en boven het middenrisaliet segmentvormig oplopend tegen de dakkapel met getoogd T-raam en bekroond door een getoogde en in het midden verhoogde deklijst, waarop aan beide uiteinden een zittend figuurtje. De jongere uitbreiding aan de achterzijde valt niet onder de bescherming. Eenvoudig, maar relatief zeer rijk gedecoreerd voorbeeld van een laat 19e eeuwse dorpsherberg. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 32293
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Herberg "Koppelpaarden" in Raamsdonk

Bakstenen boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak

Schansstraat 12
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Bakstenen boerderij onder afgewolfd rieten zadeldak met in de gevel deur, drie vensters en bovenvenster. Jaarankers die bij een verbouwing -..

Kop-hals-rompboerderij

Schansstraat 32
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De BOERDERIJ van het kop-hals-romptype bestaat uit een WOONHUIS, dat via een éénlaagse halsverbinding verbonden is met een acht..

Complex Schansstraat

Schansstraat 34
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Inleiding De KNECHTSWONING, behorend bij de boerderij Schansstraat 32, is gesitueerd ten oosten van het pad dat naar het erf leidt en is ev..

Pand onder pannen zadeldak tussen hoge puntgevels met vlechtingen.

Molenstraat 29
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Pand uit de 18e eeuw onder pannen zadeldak tussen hoge puntgevels met vlechtingen.

Boerderij onder zadeldak met puntgevels

Molenstraat 42
Raamsdonk (Gemeente Geertruidenberg)
Boerderij onder hoog, met pannen gedekt zadeldak, dat aan voor- en achterzijde wordt afgesloten door hoge puntgevels met vlechtingen. Begin ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)