Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Boerderijtje in nabijheid van huis 'Groot Hoenlo' in Olst

Boerderij

Molenweg 4
8121PP Olst (gemeente Olst Wijhe)
Overijssel

Bouwjaar: 1784 (jaartalanker)

(1 recensie)

Beschrijving van Boerderijtje in nabijheid van huis 'Groot Hoenlo'

In nabijheid van huis "Groot Hoenlo" gelegen boerderijtje. Afgewolfd dak met riet gedekt. Aan de voorgevel jaartalanker 1784. Schuifvensters met kleine roedeverdeling met luiken behangen. Aan linkerzijde vernieuwingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 31441
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen (1)

Boerderijtje in nabijheid van huis 'Groot Hoenlo'
4
Recensie door: ()
Deze boerderij en het omliggende goed staan beschreven als respectievelijk "Erve Kolkert" en "het Kolkers" in het boek "Veldnamen in Olst" van de Commissie voor Veldnamen van de Culturele Raad van Overijssel. Over de geschiedenis van dit "erve en goed" is veel bekend. Zo werd dit voor het eerst genoemd in de Bischoppelijke Archieven in 1434 als distincte leen bij het goed Hoenlo (zie Repertorium op de Overstichtse en Overijsselse Leenprotocollen, E.D. Eijken c.s.). In de eerste helft van de 17e eeuw verandert de naam van deze Bischoppelijke leen van Tryndenkolck in Kolkert (zie eerder genoemd Repertorium). Het laatste lid van het geslacht Kolkert (van Hengvorden) dat leenman was van Erve en Goed Kolkert was Hendricus Gerritz Kolkert, die overleed in 1754. Na de dood van zijn echtgenote Maria Willems, werd het in 1764 verkocht aan Wolter Pessink, die het in 1784 renoveerde (zie jaarankers). Meer details van "Erve en Goed Kolkert" treft men aan op het betreffende Situatieplan van Kapitein Hottinger (Hottinger Atlas) uit 1773 en op het kadastrale Minuutplan uit 1823 (zie kaartje). Meer historische gegevens staan beschreven in een artikel van de hand van Dr. W.J. Kolkert in het blad "IJsselacademie", jaargang 22, nr. 2 van 1999, getiteld "Wetenswaardigheden van een Overstichtse familie; het geslacht Kolkert"
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Boerderijtje in nabijheid van huis 'Groot Hoenlo' in Olst

Spijkerbosch: historische tuin- en parkaanleg

Spijkerbospad 7
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG behorend tot het Spijkerbosch. Deze aanleg bestaat uit een aantal 18de-eeuwse elementen (lane..

Spijkerbosch: koetshuis

Spijkerbospad 7A
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Aan de rechterzijde van het huis ligt het voormalige KOETSHUIS dat oorspronkelijk dateert uit de 17de eeuw. Van deze tijd da..

Spijkerbosch: hoofdgebouw

Spijkerbospad 7
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving HOOFDGEBOUW Spijkerbosch. In oorsprong vroeg 17de-eeuws huis dat in 1659 met het rechterdeel is uitgebreid en het midden van ..

Groot en Klein Hoenlo: dienstwoning

Diepenveenseweg 5
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving De DIENSTWONING behorende tot de historische buitenplaats Groot en Klein Hoenlo is gelegen ten oosten van het jachthuis. Het p..

Groot en Klein Hoenlo: jachthuis in chaletstijl

Diepenveenseweg 3
Olst (Gemeente Olst Wijhe)
Omschrijving Het JACHTHUIS (oorspronkelijk een 'gecombineerd gebouw bestemd tot stal en koetshuis met koetsierswoning en nog een soort Jage..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)